Výrobu některých druhů medoviny ovlivnila i dočasná nedostupnost surovin. Letošní produkce bude dle výrobce Jiřího Bartoše ze Ptic u Prahy meziročně zřejmě nižší, protože mimo jiné není jisté, zda a v jakém rozsahu budou adventní trhy, které mají v prodeji medoviny důležitou roli. Letos vyrobí desítky hektolitrů medoviny. Zásadními odběrateli jsou nyní především stálí zákazníci, sdělil Bartoš.
"V letošním roce skutečně došlo k výraznému opoždění dodávky koření," uvedl Bartoš. Kvůli kvalitě i ceně spolupracuje přímo s producenty. Problém se objevil například u jednoho ze druhů skořice i u vanilky. "Jak jsem od našich dodavatelů zjistil, například na Srí Lance nějakou dobu nefungovala jejich pošta. Kvůli tomu byl výpadek dodávek přes šest týdnů," dodal. Výroba jeho Vánoční medoviny se tak zpozdila.
Menší objem produkce ovlivnil také investice, například do filtračního zařízení, které sice výrobce medoviny pořídil nové, ale s menší kapacitou než původně plánoval. Rozvoj ale chystá dál. V příštím roce chce zprovoznit druhou výrobní místnost.
Na kvalitu medu má podle něj největší vliv jeho zpracování například během vytáčení, kdy hrozí zanesení nečistot, skladování či zahřívání, kdy při teplotách nad 55 stupňů Celsia dochází ke znehodnocení enzymů a dalších prospěšných látek.