Vinařství Sonberk z Popic na Břeclavsku se letos po třech letech vrátilo k výrobě slámového vína. Tuto specialitu chystá jen v letech, kdy je větší sklizeň. S lisováním hroznů, které vysychají na speciálním rohožích, počítají v Sonberku na počátek února, řekl sklepmistr vinařství Oldřich Drápal.
Produkcí slámového vína se zabývá jen hrstka tuzemských vinařů. Jeho výroba přitom není tak riziková jako u ledového vína, kdy musí vinaři čekat na dostatečný mráz.
Na Sonberku nechali na vinici jeden hektar odrůdy Pálava, který sklidili koncem září. Šlo o více než pět tun hroznů. Ty nyní leží na speciálních rohožích, které nahrazují tradiční slámu. Postupně vysychají a jejich cukernatost se zvyšuje.
Začátkem února začnou měřit cukernatost, a pak se bude lisovat. Z hroznů bude asi necelých 1000 litrů vína, uvedl Drápal. Hrozny musí mít dostatečný přísun vzduchu zespodu i shora. V místnosti, kde jsou, je klima jako venku.
Slámové víno dělá ještě například Vinařství Štěpán Maňák nebo Vinné sklepy Lechovice. Vinařství Maňák ze Žádovic na Hodonínsku sice letos vinice pomrzly, na slámové víno tak rodinná firma nechala zhruba polovinu obvyklého počtu hroznů. Vinařství chystá slámové víno ze Sauvignonu, se kterým slaví úspěchy i v zahraničí. Víno získalo z moravských vzorků nedávno nejvyšší ohodnocení na soutěži v Izraeli.*