Od dnešního dne začala Státní veterinární správa zveřejňovat na internetu výsledky kontrol potravin. Výsledky kontrol potravin budou veřejnosti dostupné ve webové aplikaci přímo v on-line mapě. Veterináři tam budou zveřejňovat výsledky kontrol výrobků v tržní síti, na jatkách, mrazírnách, výrobnách potravin či dovážených potravin. Informovaly o tom dnes novináře Státní veterinární správa a ministerstvo zemědělství. Odpoledne ale pod náporem tisíců návštěvníků webová aplikace zkolabovala a je nedostupná. Podle mluvčího správy Josefa Dubna pracují technici na navýšení kapacity stránek.
Obě zmíněné státní instituce chtějí přispět touto novinkou k lepšímu informování spotřebitelů a veřejnému trestání nepoctivých prodejců, výrobců či chovatelů. Jak uvedl ministr zemědělství Petr Bendl, mapu s výsledky kontrol spouští proto, aby se spotřebitelé sami přesvědčili, který výrobce dodržuje pravidla a který nikoliv. V mapě jsou totiž vidět jednotlivé konkrétní případy, kdy něco nebylo v pořádku.
On-line mapa je umístěna na webu svscr.cz. Zahrnuje data od počátku letošního roku a obsahuje celkem přes deset tisíc záznamů. V databázi je přes 300 nevyhovujících vzorků. Červeně jsou na mapě zobrazeny kontroly, při nichž byla zjištěna závada, zeleně pak kontroly s pozitivním výsledkem.
Data se v mapě objevují do 24 hodin od zjištění, zobrazené informace se mohou podle Státní veterinární správy v průběhu úředního řízení měnit.
Veterinární správa je tak dalším orgánem státní správy, který na internetu zveřejňuje výsledky svých kontrol. Od loňského července mohou spotřebitelé najít informace o nekvalitních či škodlivých potravinách na stránkách Potraviny na pranýři, které provozuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Web Potraviny na pranýři na konci dubna překonal hranici dvou milionů návštěvníků. Na stránky inspekce ve spolupráci s ministerstvem zemědělství vkládá zjištění inspektorů, která rozděluje do tří kategorií podle závažnosti provinění. Upozorňuje na potraviny nejakostní, falšované a nebezpečné. Loni bylo zveřejněno 728 nevyhovujících vzorků potravin, z nichž bylo 138 nejakostních, 172 falšovaných a 418 nebezpečných.