Rodinný pivovar Bernard vystavil v letošním prvním pololetí 199 130 hektolitrů piva, o něco víc než v posledním roce před epidemií, kdy měl zatím nejvyšší produkci. V porovnání s prvními šesti měsíci roku 2019 byla letošní výroba humpoleckého pivovaru vyšší o 5029 hektolitrů, tedy o 2,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které poskytl mluvčí pivovaru Radek Tulis. Meziročně výstav pivovaru stoupl o 17,4 procenta. V první polovině roku 2021 uvařil 169 660 hektolitrů piva.
V prvním pololetí roku 2019, kdy pivovar ještě nebyl zasažený opatřeními proti šíření koronaviru, vystavil 194 101 hektolitrů piva. Podle generálního ředitele podniku a vrchního sládka Josefa Vávry je předčasné odhadovat, jestli se pivovaru letos podaří překonat také zatím nejvyšší celoroční výstav z roku 2019, kdy prodal přes 400 000 hektolitrů piva. "Není to ani naším cílem. Naším zájmem je co nejlepší chuť a nejvyšší kvalita piva. Nicméně v historii našeho pivovaru jsme za první polovinu roku dosud nezaznamenali tak vysoký výstav," uvedl k výsledkům za první polovinu letoška. Produkce humpoleckého pivovaru řadu let pravidelně stoupala, snížila se až v roce 2020, kdy začaly být kvůli epidemii zavírané i hospody a restaurace. Pivovar dlouhodobě dodává na trh většinu piva v sudech. V České republice a na Slovensku odebírá pivo z Humpolce 3850 restaurací a hostinců, uvedl mluvčí. Podotkl, že podle Českého svazu pivovaru a sladoven se v ČR v roce 2021 naopak prodalo 75 procent piva v lahvích a plechovkách, zbývající část v sudech. Letos v červnu otevřel pivovar Bernard ve svém areálu v Humpolci nové návštěvnické centrum s rozhlednou kolem funkčního pivovarského komína. Jde o investici za víc než 150 milionů korun. Stavba byla dokončena minulý rok. Zahájení provozu centra společnost odložila kvůli epidemii. Spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard novinářům před otevřením centra řekl, že očekává roční návštěvnost v řádu vyšších desítek tisíc lidí.*