České zemědělství je nyní pravděpodobně pod největšími tlaky v novodobé historii: růst nákladů, vstupů, zejména agrochemie, mezd, energií a nyní i pachtovného. Prodejní ceny komodit naopak klesají nebo stagnují. Stát a obecně společnost zpřísňuje pravidla fungování oboru, zejména omezováním používání přípravků na ochranu rostlin.
Klimatické podmínky Evropy a ČR se zásadně mění – zvyšují se teploty a koncentrace srážek do kratšího času, což způsobuje nedostatek vláhy v mnoha regionech delší část roku než dříve.
Problém klimatu
Dlouhodobě vyšší teploty způsobují změnu množství a struktury škůdců působících v naší zemi. Logicky to znamená potřebu většího množství různých přípravků na ochranu rostlin. Naopak se zvyšuje tlak státu, EU a společnosti na snižování množství aplikované chemie a dusíkatých hnojiv, a vytváří tak stále omezenější výběr efektivních produktů ochrany rostlin. Toto je zesíleno ještě zvyšováním rezistence plevelů a škůdců z důvodu dlouhodobé aplikace těchto přípravků.
Nepředvídatelnost počasí
Jak srážky a vysoké teploty, tak i mrazy v nečekaných obdobích viz letošní jaro, způsobují vysoké abiotické stresy, které v minulosti nebyly. Dále se přidávají nová a nová regulatorní omezení, např. nitrátová směrnice, nová pravidla DZES od 2025 a protierozní vyhláška. Od příštího roku přichází tzv. ESG neboli nefinanční reporting, který zavádí povinnost velkých firem reportovat své přímé i nepřímé (dodavatelské řetězce) aktivity od roku 2025 a jaký je dopad těchto aktivit na životní prostředí, např. spotřeba energií a uhlíková stopa. Zemědělci, kteří dodávají svoji produkci větším společnostem (všechny společnosti a skupiny splňující dvě z těchto kritérií: 250 zaměstnanců, bilanční suma 20 milionů eur, obrat 40 milionů eur). Jeden z největších zdrojů uhlíkové stopy v zemědělství jsou přitom minerální hnojiva, na jejichž výrobu je potřeba obrovské množství energie a surovin z dovozu, zejména z Ruska a Běloruska (např. fosfor a draslík). Náhrada minerálních hnojiv organikou a zeleným hnojením je limitována dostupností organiky.
Možné řešení
Prof. Ing. Miloslav Šimek, CSc.,z Jihočeské univerzity (Ústav půdní biologie a biogeochemie) zmiňuje v článku v Úrodě (11_2024), že základem hospodaření je péče o půdu. Možností zlepšení využití živin z konvenčních hnojiv, zvýšení imunity plodin a navýšením podílu organických látek v půdě přírodní cestou. Jak tohoto dosáhnout? Kromě klasického hnojení organikou je možností využití přírodních biostimulantů.
Pšenice, Klčava, Slovensko 2024
Ječmen, farma Hof Martinen, severní Německo 2022
Biostimulanty a jejich efekty
Biostimulanty microfertile® představují ověřenou patentovanou technologii, která se používá na téměř 70 plodinách ve více než deseti zemích. Microfertile® jsou na bázi bakterií a jejich metabolitů. Jedná se například o organické kyseliny, proteiny, alkoholy a fytohormony. Další účinnou složkou jsou mikroprvky v minerální formě. Komplexní produkt vychází z vyšlechtěných bakterií a více než 35letého výzkumu a vývoje.
Produkty jsou kapalné koncentráty, které se ředí vodou. Vnímáme dvě základní odlišení od konkurence: 1. ekonomicky pozitivní: náklad za biostimulant je obvykle méně než úspora za snížené dávky konvenčních hnojiv a za 2. jednoduchá aplikace – možné aplikovat mnoha způsoby (postřikovač, závlaha ke kořenům, fertigace/kapková závlaha aj.) a zároveň téměř 100% mísitelnost. Hlavní efekty:
Zlepšení využití živin z konvenčních hnojiv.
Urychlení půdotvorných procesů – zvýšení úrodnosti půdy: prokázáno univerzitní studií Onkoduz Mayis (Samsun, Turecko).
Výměna živin mezi rostlinou a bakteriemi.
Posílení imunity plodin a tedy částečná náhrada pesticidů.
Zvýšení výnosu (řádově kolem 5–15 %, vyšší nárůsty jsou zejména u ovoce a zeleniny) a i kvality plodů (navýšení cukernatosti o 1–10 %).
Vyšší odolnost vůči abiotickým stresům, zejména nízké i vysoké teploty s nedostatkem vláhy.
Výsledky v testech i v praxi
Testy výzkumných institucí i praxe zemědělských firem potvrzují možnost náhrady 20–50 % dávek konvenčních hnojiv při mírně vyšších výnosech!
VÚRV – jarní hrách.
VÚRV – report jarní pšenice.
NPPC SK VÚRV – ječmen jarní.
NPPC SK – kukuřice.
Mendelu report – ozimá pšenice.
Univerzita Novi sad – hlávkové zelí.
Univerzita Novi sad – report jahody.
Certifikace a užití biostimulantů Produkty jsou certifikovány i pro ekologické zemědělství a mají i německý certifikát biodynamického zemědělství Demeter. Díky přírodnímu způsobu výroby a regionálně blízké produkci na Slovensku a v Německu mají produkty velmi nízkou uhlíkovou a energetickou stopu.
Pěstitel má k dispozici přírodní univerzální produkt na všechny plodiny s funkcí výživy a přirozeným posílením imunity a prevencí nemoci.
Microfertile umožňuje pěstitelům snížit celkové výdaje na pěstování a zvládnout tento nový svět plný výzev!
Distribuce
Distributorem produktů microfertile® je společnost Four Leaves Agro®, která v rámci partnerství s ČSOB bankou využívá mentorský program odborné podpory od Ing. Petra Kopečka, Ph.D., manažera sektoru zemědělství ČSOB. Detailní informace o produktech microfertile® a jejich účinnosti naleznete na stránce https://www.fourleaves.cz*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!