05.06.2014 | 04:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Za samosběr jahod na jižní Moravě se platí asi čtyřicet korun za kilogram

Šanci získat tuzemské jahody za výhodnější cenu než v obchodě mají lidé na jižní Moravě na několika místech, zaplatí za kilogram 40 až 45 korun, když si je sami natrhají. Někteří pěstitelé nabízejí samosběr, při němž pustí lidi mezi řádky jahod. Nemusí tak zaměstnávat brigádníky a mají zajištěný odbyt. Samosběr začal v posledním týdnu v květnu. Jak dlouho bude ještě trvat, záleží na počasí,uvedl Zdeněk Jakubčík, který má dvanáct hektarů jahod v Šakvicích na Břeclavsku.

Ke sběru nabízí osm odrůd, se samosběrem začal teprve loni. Je podle něj ekonomicky výhodnější. Brigádníci potřebovali práci, tak trhali a pak byl problém všechny jahody udat na trhu. Proto už dnes na trh dodávají jen menší množství a na většinu plochy je samosběr, řekl Jakubčík. Po loňském boomu však na tržbách pocítil o něco nižší zájem.
Loni, kdy lidé přišli poprvé, odnášeli i 20 kilogramů jahod. Letos si berou většinou do deseti, popsal. Na rozdíl od některých jiných pěstitelů zvolil strategii mít jahod více s rizikem, že některé shnijí. Za kilogram si účtuje 40 korun.
Za stejnou cenu nabízí samosběr na výrazně menší ploše Ovocnářství Buzrla z Moravského Žižkova na Břeclavsku. Podobně jako Jahodárny Dostálovi, kteří mají jahody na okraji Brna ve Slatině, má výhodu v zázemí města a tedy větším množství zájemců o ovoce. Na venkově si navíc lidé ovoce často sami pěstují. V Brně jsou jahody k mání za 45 korun za kilogram, další možností na jižní Moravě jsou pozemky v Bratčicích na Brněnsku.
Podle Jakubčíka bývá úroda každý rok prakticky stejná a záleží na tom, do jaké míry se na již zrajícím ovoci podepíšou choroby a vlivy počasí.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down