Třeboňští rybáři po roce začali s třídenním výlovem největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Čekají výnos 150 tun tržních ryb, zhruba stejně jako loni, kdy výlov přilákal 50 000 lidí. Uvedl to předseda představenstva rybářství Třeboň Josef Malecha. Výlov potrvá do 13. října.
Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, chce od října do listopadu vylovit z 250 rybníků 2400 tun ryb, hlavně kaprů. Při výlovech bude na hrázích stát kilogram kapra 85 Kč, jako loni. Z Rožmberka čeká firma 150 tun ryb: 120 tun kapra a 30 tun dalších druhů ryb.
Při prvním zátahu takzvaní pěšáci a hajní táhli síť zvanou nevod, další rybáři na lodích ji přidržovali, aby do ní nabrali ryby. Porybný řídí zátah tak, aby do nevodu chytil co nejvíce ryb. Když je jich dostatek, nevod se uzavře. " Síť – sakovina se stáhne na lodě, které při výlovu pomáhají. Rybu začneme třídit, vážit a odvážet na sádka," řekl Malecha.
Vypouštět rybník začali před 14 dny, když zahájili i přípravné práce. Pomocí bagrů odklonili koryto Staré řeky do vedlejší výpusti Adolfka, aby voda netekla do loviště, začali připravovat rybářské náčiní, jemuž říkají nádobí. Na výlovu se podílí 50 rybářů a studenti střední rybářské školy. Dalších 50 zaměstnanců firmy zajišťuje ostatní práce.
Pod hrází budou ukázky rybářského nářadí, děti zkusí chytat ryby na sádkách. K jídlu budou rybí polévky, filety, kapří hranolky i Jihočeské jerky ze sušeného rybího masa. Ženy baštýřů smaží rybí řízky. "Zaregistrovali jsme si i ochrannou známku Třeboňské baštýřky," řekl Malecha. Loni se při výlovu prodalo 2800 porcí kapra.*