Někteří vinaři v Jihomoravském kraji začali se sběrem hroznů pro výrobu ledového vína, které se vyznačuje vysokým obsahem cukru. U těchto hroznů je potřeba, aby byly před sběrem alespoň dva dny na vinici v teplotě minus sedm stupňů Celsia. Lidé ve vinařství Pavlovín v Bohumilicích na Břeclavsku dnes posbírali z půl hektaru půdy asi 2300 kilogramů hroznů. Podle jednatele společnosti Radima Heči z nich bude přibližně 2000 lahví ledového vína Chardonnay o obsahu 0,2 litru. Jedna bude zhruba za 300 Kč.
Teplota minus sedm stupňů byla signálem, že mohou se sběrem začít v Bohumilicích. "Před rokem jsme sbírali už poslední den v roce, kdy byly hrozny pod potřebným mrazem pět nebo šest dnů. Teď jsme se rozmýšleli, jestli to neposbírat dřív, ale potom hlásili mráz, tak jsme počkali," uvedl Heča. Podle něj se dalo dohromady zhruba 45 lidí, kteří ráno zamířili do vinohradu. "Vinohrad máme v areálu firmy, takže je několik desítek metrů od lisu. Vše jsme sbírali do beden a nechávali to venku na mrazu, a pak jsme to celé nasypali do lisu," řekl Heča. Dodal, že ledové víno Chardonnay bude mít cukernatost okolo 32,5 stupně. Z celkové hmotnosti hroznů se podaří vylisovat asi pětina šťávy. Následovat však budou další procesy jako například odkalování, kvašení nebo čištění, takže první víno bude až za několik měsíců.*