Dnes začíná čtvrtý ročník Dnů českého piva. Restaurace a hospody po celé zemi budou po týden nabízet pivní speciály a menu. Navštíví je také sládci, kteří budou hovořit o svých výtvorech a celkově o české pivní kultuře. Do akce se zapojí přes 6000 provozů. Akce skončí v sobotu 1. října Nocí otevřených pivovarů, zapojení výrobci připraví přednášky o pivu či noční prohlídky. Akce se koná v časové blízkosti svátku svatého Václava, patrona pivovarnictví.
Do pivních oslav se zapojí desítky pivovarů a minipivovarů. Podniky se snaží motivovat zákazníky, aby konzumovali pivo v restauracích. Prodeje v restauracích dlouhodobě klesají, v současnosti se vypijí z deseti prodaných piv čtyři v restauraci, zbytek doma. "Zhruba před čtyřmi lety jsme vyhodnotili situaci jako vážnou, nikoliv kritickou. Stále totiž ubývá návštěvníků v hospodách a naši spotřebitelé začínají preferovat domácí balení," řekl předseda představenstva Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. Oficiální zahájení má akce však již za sebou. V úterý si slavnostně připili zástupci oboru v Národním domě na Vinohradech letošním ležákem roku.*