Zájem Čechů o ryby se značně odvíjí od dané sezony, nejvyšší je před Vánocemi. Obecně ale poptávka po rybách v tuzemsku stoupá, nejoblíbenější je losos. Obchodníci rozšiřují nabídku mořských i sladkovodních ryb, zaměřují se na certifikované chovy a co nejrychlejší dodání k zákazníkovi od výlovu. Vyplývá to z ankety.
Češi ve spotřebě ryb vysoce zaostávají za ostatními národy v evropském i světovém měřítku. V ČR připadá podle dřívějších údajů ministerstva zemědělství zhruba 5,5 kilogramu ryb na člověka za rok, z toho 1,3 kilogramu sladkovodních. V Evropské unii je spotřeba přibližně 25 kilogramů na osobu a rok, světový průměr činí asi 20 kilogramů.
Rostoucí poptávku českých zákazníků po rybách sleduje společnost Blue Fjord. Nejprodávanější je losos norský a skotský. Dále lidé poptávají hlavně divoké ryby chycené na udičku, oblíbený je například tuňák. Sladkovodní ryby kupují podle jednatelky firmy Evy Boels většinou zahraniční turisté. "Naše nabídka ryb je, troufám si říct, nejširší v celé naší zemi. Využíváme zejména zahraniční dodavatele a vozíme čerstvé ryby minimálně dvakrát do týdne," uvedla Boels. Doplnila, že stejně jako u jiného zboží vzrostly rapidně i ceny ryb. Zdražuje také doprava. Zahraniční dodavatelé, se kterými Boels spolupracuje, nakupují ryby v aukcích, kde je možné ceny mírně usměrnit, řekla.*