Zájem o ekologické zemědělství roste

V České republice stále přibývá farem, které se věnují ekologickému zemědělství. V loňském roce bylo registrováno 4790 ekologických zemědělců, letos jich je již 5057. Uvedl to minulý týden ministr zemědělství Zdeněk Nekula na tiskové konferenci při zahájení 18. ročníku osvětové kampaně Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, které se uskutečnilo v pražském Národním zemědělském muzeu.

Cílem každoroční kampaně je podle Ministerstva zemědělství edukovat veřejnost o benefitech ekologického hospodaření, seznámit ji s bio výrobky z domácí produkce i se systémem značení i kontrol. Ministr připomněl, že český trh s biopotravinami neustále roste a zájem o ně stoupá. V České republice meziročně přibylo více než 260 ekologických zemědělců. Výrobců biopotravin je celkem 984, z toho 238 farmářů své biopotraviny zpracovává přímo na farmě. Manažerka Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková poznamenala, že v ČR lze již v bio kvalitě sehnat víno, pivo, maso, ovoce, zeleninu či mléčné výrobky. Případné problémy s odbytem některých ekologických surovin, jako je například pšenice špalda, či jiné komodity rostlinné výroby produkované v režimu ekologického zemědělství, vidí jako dočasné. Podle ní problémem jsou v této oblasti zejména chybějící skladové kapacity. Za výzvu k rozšíření produkce biopotravin považuje pak například jejich zařazení do školního stravování. Urbánková připomněla, že v září v rámci kampaně bude také například spuštěna mapa bio hovězího na webu myjsmebio.cz. Nekula poukázal na to, že ekologické farmy v ČR patří ke světové špičce. „Vloni inspektoři uskutečnili na 7000 kontrol ekologické produkce a z toho dostalo ministerstvo pouze 60 podnětů k zahájení řízení o přestupku,“ sdělil. Náměstek ministra zemědělství pro řízení sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání Petr Jílek poznamenal, že Ministerstvo zemědělství vnímá ekologické zemědělství jako komplexní systém hospodaření, který má minimální negativní dopady do životního prostředí. Ministr informoval, že každý obyvatel České republiky spotřebuje v průměru biopotraviny za zhruba 550 korun.  Jílek doplnil, že například ve Švýcarsku a Dánsko vydávají lidé v průměru za biopotraviny 312 eur za rok, ve Švédsku 231 eur a v Lucembursku 221 eur. „To jsou státy, kde spotřebitelé vyhledávají biopotraviny nejvíce,“ dodal. 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down