V České republice stále přibývá farem, které se věnují ekologickému zemědělství. V loňském roce bylo registrováno 4790 ekologických zemědělců, letos jich je již 5057. Uvedl to minulý týden ministr zemědělství Zdeněk Nekula na tiskové konferenci při zahájení 18. ročníku osvětové kampaně Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, které se uskutečnilo v pražském Národním zemědělském muzeu.
Cílem každoroční kampaně je podle Ministerstva zemědělství edukovat veřejnost o benefitech ekologického hospodaření, seznámit ji s bio výrobky z domácí produkce i se systémem značení i kontrol. Ministr připomněl, že český trh s biopotravinami neustále roste a zájem o ně stoupá. V České republice meziročně přibylo více než 260 ekologických zemědělců. Výrobců biopotravin je celkem 984, z toho 238 farmářů své biopotraviny zpracovává přímo na farmě. Manažerka Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková poznamenala, že v ČR lze již v bio kvalitě sehnat víno, pivo, maso, ovoce, zeleninu či mléčné výrobky. Případné problémy s odbytem některých ekologických surovin, jako je například pšenice špalda, či jiné komodity rostlinné výroby produkované v režimu ekologického zemědělství, vidí jako dočasné. Podle ní problémem jsou v této oblasti zejména chybějící skladové kapacity. Za výzvu k rozšíření produkce biopotravin považuje pak například jejich zařazení do školního stravování. Urbánková připomněla, že v září v rámci kampaně bude také například spuštěna mapa bio hovězího na webu myjsmebio.cz. Nekula poukázal na to, že ekologické farmy v ČR patří ke světové špičce. „Vloni inspektoři uskutečnili na 7000 kontrol ekologické produkce a z toho dostalo ministerstvo pouze 60 podnětů k zahájení řízení o přestupku,“ sdělil. Náměstek ministra zemědělství pro řízení sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání Petr Jílek poznamenal, že Ministerstvo zemědělství vnímá ekologické zemědělství jako komplexní systém hospodaření, který má minimální negativní dopady do životního prostředí. Ministr informoval, že každý obyvatel České republiky spotřebuje v průměru biopotraviny za zhruba 550 korun. Jílek doplnil, že například ve Švýcarsku a Dánsko vydávají lidé v průměru za biopotraviny 312 eur za rok, ve Švédsku 231 eur a v Lucembursku 221 eur. „To jsou státy, kde spotřebitelé vyhledávají biopotraviny nejvíce,“ dodal.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!