01.12.2000 | 01:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zájem o hovězí se v ČR snižuje, ztráty však zatím nelze vyčíslit

Většina zpracovatelů a prodejců hovězího masa již registruje v souvislosti s obavami z nemoci šílených krav (bovinní spongiformní encefalotopie, BSE) pokles zájmu odběratelů o hovězí maso.

Odbyt klesl v rozmezí od 15 do 50 procent, masokombináty však prozatím nedokáží odhadnout ztráty. Prodejci i zpracovatelé masa v Libereckém kraji se dnes shodli na tom, že zájem o hovězí mezi lidmi klesá. Důvodem jsou podle řezníků jednak obavy z nemoci šílených krav, ale také zvýšení ceny hovězího až o 20 korun na kilogram. Odbyt hovězího klesl téměř o 40 procent v posledních dvou týdnech kupříkladu ve společnosti Limas, která patří k největším zpracovatelům masa na Liberecku. "Pokles odbytu jsme zaznamenali i na prodejnách, zcela však přestaly tento druh masa brát nemocnice a také školy," řekla nám vedoucí obchodního oddělení Limasu Milada Jiřimská. Rovněž soukromé firmě Jatky - Řeznictví Miroslava Proška ve Frýdlantu poklesl odbyt hovězího o 20 až 30 procent. "Lidé se bojí nemoci šílených krav, ale nižší odbyt je i kvůli vyšší ceně hovězího masa," řekl Prošek a dodal, že naopak roste zájem o drůbež, není však tak výrazný. Dalším výrobcem, který v souvislosti s BSE eviduje pokles odběru hovězího masa o 30 procent, je s.r.o. Masný průmysl Krásno. Podle výkonného ředitele Jana Harudy je to teprve začátek dopadu a ke konečnému vyčíslení případných škod je třeba delšího času. "Pokud by výpadek hovězího nahradil zvýšený odbyt vepřového masa, pak ani škody nemusejí vzniknout," řekl Haruda. Také prodejci na Mladoboleslavsku shodně zaznamenali pokles zájmu odběratelů o hovězí maso. "Například ve středu jsme neprodali ani jediný kilogram. Lidé asi mají skutečně strach," řekla Eva Sochová z jedné z nejnavštěvovanějších masen v Mladé Boleslavi, Maso-Uzeniny - Zeman. Většina oslovených prodejců zaznamenala ovšem zároveň zvýšený zájem kupujících o vepřové a drůbeží maso.
Společnost Masna Příbram, a.s. zaznamenala podle ředitele nákupu Antonína Prokopa evidentní pokles poptávky po hovězím mase. "Tento týden je pokles řádově 20procentní," řekl. Zhruba 50-procentní pokles prodeje hovězího masa zaznamenala i ostravská firma Masokombinát Martinov. Jak ale mediální zástupkyně firmy Eva Kijonková sdělila, tento pokles poptávky po hovězím provází zvýšený zájem o vepřové maso.
Pokles zájmu o hovězí v souvislosti s BSE eviduje v rozmezí 15 až 20 procent i Masokombinát v Poličce. Podle ekonoma masokombinátu Luboše Kusého snížení prodeje hovězího nedoprovází růst prodeje vepřového. Snížený odbyt hovězího masa od 30 do 50 procent v souvislosti s panikou, kterou vyvolávají obavy z nemoci šílených krav, neovlivní tržby největšího západočeského zpracovatele Masokombinátu Schnieder v Plzni. Pokles prodeje hovězího totiž nahradí vepřové nebo drůbež, řekl jednatel firmy Josef Schneider mladší. Ten také připomněl, že hovězí maso se do České republiky nedováží, protože je příliš drahé. Naposledy se hovězí podle jeho slov ze zemí Evropské unie do ČR dovezlo loni v lednu v rámci bezcelních kvót, které v letošním roce již neexistují.
Výrazný pokles odbytu hovězího masa v souvislosti s nemocí šílených krav dosud nepocítila společnost Procházka z Roudnice nad Labem, jeden ze sedmi největších tuzemských zpracovatelů a prodejců hovězího a vepřového masa. "Předvánoční oživení prodeje očekáváme kolem 14. prosince. Poté bude jasnější, jak se mediální kampaň kolem hovězího projeví v tržbách," řekl obchodní ředitel společnosti Arno Fišera, podle něhož se problémy s hovězím zatím neodrazily ani ve vyšším odbytu vepřového masa. Oslabenou poptávku po hovězím nezaznamenala také společnost Rabbit Trhový Štěpánov na Benešovsku. Ředitel Zdeněk Jandejsek uvedl, že se však nedostavilo očekávané zvýšení prodeje v souvislosti s blížícími se vánočními svátky. Ani pražská společnost Made, která se zabývá nákupem, výrobou a prodejem masa a masných výrobků, zatím nezaznamenala problémy s odbytem hovězího. Snížení zájmu zákazníků však očekává v nejbližší době. Podle obchodního ředitele Davida Brože společnost zaznamenala zvýšenou poptávku po kuřecím mase, větší zájem o vepřové maso spojuje Brož s blížícími se Vánoci.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down