Husí farma Byňov u Nových Hradů na Českobudějovicku, jediná šlechtitelská stanice hus v republice, letos zvýšila počet chovaných housat zhruba o 5000 na 57 000. Asi 52 000 z nich zamířilo k chovatelům v ČR, Rakousku a Německu. Nejlepší doplnili do chovného hejna, které má teď více než 5500 hus a houserů. Uvedla to vedoucí chovu hus Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová.
Tisíc hus míří před středečním svátkem svatého Martina k zákazníkům. Pro vykrmené husy si do Byňova jezdí lidé z restaurací i maloodběratelé z celých jižních Čech. Do zlatova vypečená husa je ozdobou jídelníčku svatomartinských hodů, které například v restauracích bývají celý týden. "Cena je stejná jako loni, 80 korun za kilo," řekla Hrvolová. Novohradské husy vykrmené pšenicí a trávou mají velmi kvalitní maso i peří. Rostly na farmě od května, aby na začátku listopadu vážily požadovaných čtyři až šest kilogramů. První tři týdny života se housata drží v teple, v odchovně. "Pak je pouštíme do výběhů a na čerstvou trávu. Husa je takový tvor, který nemůže být uzavřený, je celý život venku, na vzduchu," uvedla Hrvolová. Aby husy dostatečně narostly, přikrmují se zrním. "Dříve se líhlo i 120 000 housat a hejna bývala tisícová. Na chov nás bylo třicet zaměstnanců, teď jedenáct," dodala Hrvolová.*