Devět produktů získalo možnost využívat označení Regionální potravina Jihomoravského kraje. Porota letos vybírala ze 183 potravin od 54 výrobců v devíti kategoriích. Podle Jaromíra Musila z Regionální agrární komory přihlásili výrobci o třetinu více potravin než loni a nejvíce v historii. Certifikáty byly předány oceněným výrobcům při slavnostním zahájení brněnského veletrhu Techagro.
Ocenění se uděluje v každém kraji ČR a o úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, použité suroviny, senzorické vlastnosti či tradice, nebo naopak inovativnost. V nejsilněji zastoupené kategorii pekařských výrobků zvítězil Drnovský koláč, který se prodává v cukrářství U Floriánka v Drnovicích na Blanensku. Mezi masnými výrobky uspěl Špek od Hakalíka z Lanžhota, u konzervovaných masných výrobků byla nejlepší Moravská pečínka z Patrie Kobylí. Mezi sýry uspěl Čerstvý sýr letní směs od Lenky Klíčové ze Znojma. Označení Regionální potravina může nést i kozí mléko Sedlák od Evy Sedlákové ze Šošůvky. Vítěznou cukrovinku Máničku přihlásila Zdeňka Jánská z Vyškova, mezi ovocem a zeleninou uspěl jahodový extra džem od Jany Kučerové z Brna-Slatiny. V kategorii nápojů byl nejlepší vinný mošt Pálava do Magdaleny Válkové ze Strážovic. V kategorii ostatní letos porota vybrala dýňový olej lisovaný za studena od Radka Bartoše z Lanžhota.
Oceněný výrobek může výrobce zdarma po dobu čtyř let na obalu označovat značkou Regionální potravina. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.*