10.11.2020 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zájem o svatomartinské husy z malé farmy na Českolipsku se nesnížil

Koronavirová pandemie ani rostoucí cena nezmenšily zájem o svatomartinské husy z malé farmy v Zakšíně na Českolipsku. Zatímco loni z tamního volného chovu prodali 200 hus, letos už jich lidé objednali o polovinu víc. Cena je přitom zhruba o čtvrtinu vyšší než loni, vykrmená husa tak vyjde na 950 až 1350 korun. Husy prodávají už od října a poslední kusy si zákazníci odvezou na konci listopadu. Uvedl to majitel farmy Marek Zelenka.

"Dodáváme domácnostem, do restaurací ne, už je ale vyprodáno," doplnil. Velká část zákazníků si svou svatomarinskou husu objednává v Zakšíně už na jaře, cenu mají nižší a podle počtu objednávek pak farma nakupuje housata. "Řada lidí nebere jen jednu husu, ale i dvě nebo tři. Často si berou jednu chlazenou na teď a druhou mraženou na Vánoce," řekl Zelenka. Na farmě tak mají v posledních dnech napilno, aby husy pro zákazníky připravili. "Pomáhají nám brigádníci z okolí, sami bychom to nezvládli, i tak dokážeme za den oškubat a vykuchat maximálně nějakých 50 hus," dodal. V krajském městě Liberci letos zákazníkům nabízí svatomartinské hody prostřednictvím svých "otevřených okének" jen několik restaurací. Tradiční polévku kaldoun nebo pečínku s bílým a červeným zelím doplněnou výběrem knedlíků si mohou zákazníci v těchto dnech objednat třeba v restauracích Petra, BeerWarehouse, U Poláků nebo Black Horse. Svatomartinské menu nabízí také například Restaurant 59 v Jablonci nad Nisou nebo Jítravský Dvorec u Rynoltic na Liberecku. Třeba restaurace Stará Lípa v České Lípě má tradiční kachní či husí pečínku se zelím a knedlíky i ve stálé nabídce.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down