Lovci v uplynulém mysliveckém roce, který skončil koncem letošního března, odlovili meziročně o 43 procent více divokých prasat, bylo jich skoro 230 tisíc. O 18 procent na 26 729 naopak klesly odstřely zajíců, uvádí myslivecká statistika. Důvodem je to, že jejich počty klesají, protože jim ubývá přirozená ochrana, třeba remízky. Martina Novotná z Českomoravské myslivecké jednoty odhaduje, že letos se počty zastřelených divočáků sníží, což ukázaly i veterinární statistiky za pololetí. Podle ní však myslivci stačí pokrýt poptávku zvěřinových závodů.
Podle Lukáše Volfa, nákupčího zvěřiny jednoho z největších zpracovatelských závodů Bidfood, byly loni výkupní divočáků ceny nízké. Stát vyplácel několikatisícové zástřelné, cena za kilogram divočáka tak klesla ze 40 korun na začátku sezony na deset korun, kvůli přebytkům na trhu. Letos se výkupní cena pohybuje mezi 20 a 30 korun.
"Loni byl vysoký odlov a továrny byly přeplněné divočáky, ale v letošním roce tomu tak není, situace je stabilní. Naopak mám pocit, že divočáci loňský rok dostali 'zabrat'. A i my pociťujeme ve výkupu, že divočáků je spíše méně," Volf. Podle něj mají restaurace, ale i školní jídelny nebo nemocnice stále větší zájem o maso z volně žijících zvířat. "Zvěřina se stává třešničkou na dortu ve vrcholové gastronomii, je to přírodní produkt s vysokou dietetickou a etickou hodnotou," vysvětlil.
Firmě se v posledních letech prodeje zvěřiny zvyšují o 15 až 20 procent, větší zájem je od srpna do ledna až února. Nedostatkovým zbožím se však stávají zajíci, což potvrzuje i Novotná. Podle Volfa nemají kvůli ubývajícím remízkům úkryt před svými přirozenými predátory, jako jsou právě i přemnožená divoká prasata. "Měli bychom velký zájem,jako zpracovatelé zvěřiny, ale není tu subjekt, který by byl schopen dodat tisíc zajíců za sezónu," dodal.*