Zářijové záplavy způsobily pěstitelům zeleniny škody za zhruba sto milionů korun
Zářijové záplavy způsobily tuzemským pěstitelům zeleniny škody za zhruba 100 milionů korun. Vydatné deště a povodně poničily téměř 500 hektarů polí se zeleninou, přičemž více než 80 hektarů zeleniny bylo při záplavách zcela zničeno. Pěstitelům záplavy poškodily závlahové systémy a další technologie. Uvedla to tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Zuzana Přibylová. Zelenina určená pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl se v Česku pěstuje na zhruba 11 000 hektarech polí.
Poškozené záplavami byly i kryté skleníkové plochy
"Zaplavená a poškozená byla nejen zelenina, ale i jiné polní plodiny, závlahové technologie i kryté skleníkové plochy," uvedla Přibylová. Zářijové záplavy poškodily především zeleninu určenou pro podzimní sklizeň, tedy kedlubny, zelí a brambory. Nejvíce poničených polí se zeleninou je v Polabí, především na Mělnicku a Roudnicku. Značné škody způsobily záplavy také pěstitelům zeleniny na Opavsku, v jižních Čechách a na Brněnsku. "Situaci komplikovaly a komplikují podmáčené půdy i mimo oblasti přímo postižené záplavami, na mnoha místech spadly velké úhrny srážek, zelenina se tak nedá sklízet, je napadána škodlivými organizmy a ztrácí kvalitu," podotkla Přibylová. Upozornila na to, že pěstování zeleniny je v Česku soustředěno do nejúrodnějších oblastí podél řek, které byly v září po vydatném dešti pod vodou. Mimo zaplavené oblasti situaci v zelinářství podle Přibylové komplikují podmáčená pole, což zpožďuje sklizeň a podzimní polní práce. "Zelenina na postižených polích je napadána škodlivými organizmy, ztrácí kvalitu, zpožďují se nasmlouvané dodávky, pěstitelé čelí sankcím za zpoždění a ztrácí svou pozici na trhu," řekla Přibylová. Pěstitelé zeleniny, jejichž pole zničily záplavy nebo vydatný déšť, jsou podle předsedkyně ZUČM Moniky Nebeské v nelehké situaci. V jarních měsících se potýkali s mrazy a v létě některé porosty se zeleninou poničily kroupy. Řada pěstitelů má sice pro tyto případy sjednáno pojištění, které je ale drahé a sotva pokryje zvýšené náklady. "Budeme se z toho asi celý rok dostávat, ale na druhou stranu pořád říkám, že se už musíme začít dívat na rok 2025 a začít plánovat," podotkla Nebeská. Tuzemská tržní produkce zeleniny pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl v roce 2023 podle předběžných údajů vzrostla o půl procenta na 219 510 tun. Plocha polí se zeleninou loni ale meziročně klesla o 288 hektarů na 11 015 hektarů, o rok dříve zabírala 11 303 hektarů a v roce 2021 to bylo 12 066 hektarů. Někteří pěstitelé zeleniny loni kvůli vysokým nákladům a nízkým cenám, které farmářům platí obchodníci, ukončili činnost. Obchodním řetězcům farmáři dodávají zhruba 75 procent produkce zeleniny. Deset procent zeleniny prodávají velkoobchodům a dalších deset procent firmám zaměřeným na její zpracování. Pět procent úrody pěstitelé prodávají pomocí vlastního exportu, dodávek do hotelů a restaurací či farmářských trhů a samosběru.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!