Zdravá výživa skutečně začíná na poli. Je obecně známo, že 95 procent potravin ve světě pochází z půdy a v České republice je to procento ještě vyšší, s ohledem na nízkou konzumaci ryb. Uvedla to minulý týden náměstkyně ministra zemědělství pro sekci zahraničních vztahů Jaroslava Beneš Špalková na tradičním semináři ke Světovému dni výživy, který si lidé připomínají 16. října. Jeho letošním tématem je vztah mezi půdou a zdravými potravinami.
Náměstkyně připomněla, že Organizace spojených národů vyhlásila rok 2015 Mezinárodním rokem půdy. Chce tak zvýšit povědomí o významu půdy pro potravinové zabezpečení a výživu, bezpečnost potravin a také jejich zásadní ekosystémové funkce „Půda je nenahraditelný přírodní zdroj, jeden ze základních zemědělských vstupů,“ zdůraznila. Světová organizace pro výživu a zemědělství FAO, která slaví 70 let své existence, uvádí, že 33 procent světového půdního fondu je degradováno. Udržitelné hospodaření je tak nutností. Proto také byla založena iniciativa globálního partnerství Global Soil Partnership, na němž se prostřednictvím expertů podílí i Česká republika. Michal Kulík z odboru zahraničně obchodní spolupráce upřesnil, že k aktivitám této iniciativy patří propagace udržitelného managementu půdy, podpora investic, technické spolupráce nebo výzkumu. Ministerstvo zemědělství také ve spolupráci s Výzkumným ústavem meliorací a ochrany půd a dalšími institucemi připravuje opatření, která mají směřovat ke zlepšení situace, jde o zapravování organické hmoty, pěstování meziplodin a podobně.
Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec č. 44