Na Zelený čtvrtek, tedy v den, kvůli kterému původně vzniklo, se bude letos znovu prodávat zelené pivo z pivovaru Starobrno. Loni pivovar jeho prodej odložil až po otevření hospod a restaurací a prodávalo se tak až v květnu. O zahájení prodeje informoval pivovar v tiskové zprávě.
"I v této nelehké době se chceme dívat vpřed a nabídnout našim hospodám příležitost, jak přivést konzumenty zpět a umožnit jim oslavit příchod jara originálním Zeleným pivem z pivovaru Starobrno. Ctíme, že Zelené pivo má od počátku své existence výsadní postavení a je určeno výhradně pro gastronomii. Čepuje se pouze ze sudů – a tím se budeme řídit i letos," uvedl obchodní ředitel pro sudové pivo Pavel Slavík. Protože je ale výdej piva omezen pouze výdejními okénky hospod a restaurací, podpoří Starobrno jeho prodej do pet lahví a dodá hospodám etikety na lahve a také speciální držáky na odnos kelímků. Starobrno letos vaří zelené pivo pošestnácté, množství z uplynulých let ale snížilo. Zatímco ještě loni vařil pivovar 5000 hektolitrů třináctistupňového speciálu, letos ho bude jen 3100 hektolitrů, právě kvůli nejistotě spojené s pandemií koronaviru. Recept na třináctistupňový speciál znají jen čtyři lidé. Vaří se ze speciálního světlého ječného sladu, žateckého chmele poloraný červeňák a v přesně daný okamžik se do mladinové pánve přidává speciální bylinný výluh. Pivovar prozrazuje pouze to, že jeho součástí je kopřiva a na jednu 500litrovou várku je zapotřebí asi pět litrů. Autorem receptury, kterou Starobrno už patnáct let používá, je bývalý sládek Petr Hauskrecht.*