Ječmen ozimý už je v Česku téměř sklizený, zemědělci k 22. červenci posekali 95 procent ploch. Sklidili 37,81 procenta ploch obilnin, téměř o deset procent více než loni touto dobou. Vyplývá to ze žňového zpravodajství, které včera vydalo Ministerstvo zemědělství (MZe) na základě průzkumu Státního zemědělského intervenčního fondu. Zemědělci podle statistiků letos sklízejí obilniny z nejmenší pěstební plochy od počátku sledování před více než 100 lety. Společnost Agrotest fyto letos poprvé analyzovala vzorky pšenice, kvalita vzorků sklizených na začátku července je podle analýzy velmi dobrá.
Sklizeň obilnin a řepky proti předešlému týdnu značně postoupila
Sklizeň obilnin a řepky ve třetím červencovém týdnu oproti předešlému týdnu podle zjišťování značně postoupila. Zatímco k 15. červenci sklidili zemědělci více než 162 000 hektarů obilnin, což odpovídá 13,45 procenta jejich plochy, k 22. červenci měli pod střechou přes 457 000 hektarů obilnin. Sklizeň napříč Českem umožnilo v minulém týdnu především příznivé počasí s tropickými teplotami a jen ojedinělými srážkami, uvedlo MZe. "Místy však sklizeň stále komplikuje turbulentní vývoj počasí, protože kvůli dešťovým přeháňkám a nárazům větru jsou porosty polehlé, a není možné je sklízet. Vyšší vlhkost zároveň zvyšuje riziko šíření plísní, různých chorob či některých škůdců," řekla mluvčí Agrární komory Barbora Pánková. Z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že v nadcházejícím týdnu tropické teploty ustoupí, nejchladněji bude ve středu a čtvrtek, kdy denní maxima nepřekročí 25 stupňů Celsia. Ojediněle se objeví také přeháňky, od pátku se však bude opět oteplovat. Sklizeň je letos ve srovnání s loňským rokem rychlejší, obili bylo loni sklizeno 28 procent ploch, tedy téměř o deset procent méně než letos. Řepky je aktuálně sklizeno o 21 procent víc než loni touto dobou, jde o více než 211 000 hektarů. Sklizeň ječmene ozimého ukončili v uplynulém týdnu zemědělci v Jihomoravském a Zlínském kraji, celkem je ho sklizeno přes 120 000 hektarů. K 19. červenci analyzovala společnost Agrotest fyto 57 vzorků pšenice ze čtyř krajů. Téměř všechny vzorky vyhověly hmotnostním standardům a normám na obsah dusíkatých látek. Analýza tak vyhodnotila kvalitu potravinářské pšenice jako velmi dobrou, a to i přes vyšší průměrný obsah dusíkatých látek vloni. Loni hodnota dosáhla 12 procent, letos to bylo 12,7 procenta. Podle analýzy je to ale stále nižší číslo, než je průměr předchozích deseti let, tedy 12,9 procenta.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!