Zemědělství ani životní prostředí se neobejde bez výzkumu

Bez výzkumu by se neobešlo zemědělství, životní prostředí, ale ani potravinová bezpečnost a budoucnost. Je čím dál více důležité produkovat potraviny a hospodařit takovým způsobem, který co nejméně negativně ovlivňuje životní prostředí, je udržitelný, šetrný, a přitom efektivní. Výzkumné ústavy v tomto pomáhají. Uvedl to na tiskové konferenci s názvem Od zkumavky po vidličku náměstek pro řízení sekce Ministerstva zemědělství pro ekologické zemědělství, výzkum a vzdělávání Petr Jílek.

"Chceme, aby se výsledky výzkumu stále více dostávaly do praxe. Z toho důvodu je důležitá spolupráce ústavů se soukromými firmami, což podporuje konkurenceschopnost nejen jejich, ale i celé České republiky, " řekl Jílek. Podle mluvčích laická veřejnost si ovšem mnohdy ani neuvědomuje, co díky výzkumným institucím má a třeba i denně používá. Jak poznamenal Mikuláš Madaras, ředitel Výzkumného ústavu rostlinné výroby, patří sem například potraviny z nově vyšlechtěných obilnin, které jsou odolnější vůči klimatickým podmínkám, mají vyšší nutriční hodnoty nebo jsou vhodné pro potravinové intolerance. „Vyvinuli jsme také inovativní metody skladování bez chemických přípravků, technologie omezující erozi půdy nebo přípravky nahrazující syntetické pesticidy,“ sdělil. Docent Roman Pavela prezentoval tři velké výzkumné projekty, na nichž spolupracoval se svým týmem a dalšími subjekty. Všechny jeho projekty mají několik společných vlastností, a to léčivé rostliny, inovativní postupy, biologicky aktivní látky, šetrnost k životnímu prostředí, dobrý nápad a nadšení všech zúčastněných. Jedná se o projekty podpořené Technologickou agenturou ČR v rámci titulů Potraviny bez konzervantů a Nové, bezpečné přípravky zlepšující půdní vlastnosti a zdraví pěstovaných rostlin a jeden z podpory Ministerstva zemědělství, a to České bylinky pro nové potraviny podporující zdraví populace.

Náměstek pro řízení sekce Ministerstva zemědělství pro ekologické zemědělství, výzkum a vzdělávání Petr Jílek (vlevo) informoval o podpoře rezortu
Docent Roman Pavela (vpravo) prezentoval tři velké výzkumné projekty
Aplikaci výsledků výzkumu do praxe představily zúčastněné firmy
Prezentovala se například rodinná firma Rakytník Cvrček
. Firma White prezentovala své čistě bylinné energetické nápoje Erebos

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down