02.12.2019 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zlínská univerzita má nové laboratoře zaměřené na výrobu potravin

Na Fakultě technologické (FT) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně jsou nové laboratoře pro výuku technologie výroby potravin. Na novém vybavení se mohou posluchači seznamovat s vysokotepelným ošetřením mléka, tavením sýrů, výrobou plísňových sýrů, rozmělňováním masa či přípravou těstovin nebo cukrovinek. Náklady na projekty byly 226 milionů korun, z toho 85 procent šlo z evropské dotace, deset procent ze státního rozpočtu a pět procent z rozpočtu univerzity, řekl dnes zástupce univerzity Jan Malý. Pracoviště vzniklo v objektu univerzity v Mostní ulici.

Laboratoře jsou vybaveny technikou simulující reálné provozy. "Tradičně nejsilnější sekcí na našem ústavu je mlékárenství, na něž jsou zaměřeny čtyři laboratoře," uvedl František Buňka z Ústavu technologie potravin FT. Specialitou mezi novým zařízením je zařízení na vysokotepelné ošetření mléka. Zatímco běžně používané linky v potravinářských provozech zpracují až desítky tisíc litrů mléka za hodinu a vyžadují umístění ve velkých výrobních halách, laboratorní zařízení zpracuje ve stejném čase deset až 60 litrů a zabere míň prostoru než běžná kuchyňská linka. "Toto zmenšené zařízení je tak ideálním řešením pro výukové účely a výzkum," uvedl Buňka. Ostatní mlékárenské laboratoře jsou zaměřené na výrobu přírodních a plísňových sýrů a tavených a termizovaných produktů. Další dvě laboratoře slouží pro výuku výroby masných výrobků. "Přístroje jako kutr na sekání a mělnění masa nebo vakuová plnička - takzvaná narážka - k výrobě párků a salámů jsou profesionální nástroje využívané v potravinářských miniprovozech. Některé z těchto přístrojů jsou v Česku k výuce vyžívány vůbec poprvé," uvedl Buňka. Jedna laboratoř je také zaměřena na výrobu alkoholických a nealkoholických nápojů, další na produkci pečiva včetně bezlepkového, těstovin a cukrovinek.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down