Někteří výrobci do zmrazených rybích filet a filé záměrně přidávají vodu. Obsahují i méně než 50 procent rybího masa. Spotřebitel v důsledku toho zaplatí za kilogram masa až o dvě stě korun více. Uvádí spotřebitelský časopis dTest.
Test byl proveden na 22 namátkou zakoupených rybích výrobcích, který prokázal, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek.
Mnozí zpracovatelé používají technologii dvojitého zamrazení. Ryby jsou prvně zmrazeny po ulovení rovnou v rybářské lodi, poté na pevnině rozmrazeny a zpracovány. Podle dTestu se při tomto procesu ztrácí buněčná voda, bílkoviny a další živiny, a tím i hmotnost masa. Před opětovným zmrazením se rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové a chloridu sodného.
Současná legislativa znesnadňuje kontrolu hmotnosti záměrně přidané vody. Od srpna 2009 mohou prý dozorové orgány v důsledku metodického pokynu ministerstva zemědělství kontrolovat pouze hmotnost glazury, ale ne vody. Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům, uvídá se se v dTestu.