Ministerstvo zemědělství udělilo jen v letošním roce více než stovce potravinářských výrobků právo užívat prestižní značku Regionální potravina. Nejen o tom, jakým přínosem může být tato značka pro výrobce oceněného výrobku, jsme hovořili s Věrou Škurkovou, jednatelkou a ředitelku společnosti Havlík Opal spol. s r. o., která již více než dvacet let vyrábí na Bruntálsku trvanlivé tyčinky se sýrem a solí.
Výrobky vaší společnosti se mohou pyšnit kromě značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje i několika dalšími oceněními, jaký význam to má pro vaše odběratele a tedy i pro odbyt vaší produkce?
Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje jsme získali v roce 2013 za výrobek Trvanlivé tyčinky se sýrem a solí originál, což je náš hlavní produkt. Pro nás, jako výrobce měla přínos především v tom, že našim výrobkům pomohla dostat se na nezávislý trh, do supermarketů a maloobchodní sítě, u nichž nám dlouho trvalo, než jsme prolomili určitou bariéru. Druhým pozitivním aspektem získání této značky byl fakt, že jsme naše spotřebitele utvrdili v tom, že vyrábíme vysoce kvalitní produkt z pečlivě vybraných lokálních surovin. Díky tomu nám spotřebitelé zůstávají věrní a mají nás tak rádi.
Kromě ocenění v podobě značky Regionální potravina mají naše výrobky také práva používat značku Klasa, značku Český výrobek s logem lva a v letošním roce jsme také získali na pražském mezinárodním veletrhu Víno a destiláty ocenění Delikatesa.
Kdy jste spustili výrobu a kdo jsou vaši největší odběratelé?
Naše společnost vznikla na Bruntálsku v roce 1994, kdy začala vyrábět první trvanlivé tyčinky se sýrem a solí. V současné době zaměstnáváme 38 pracovníků, takže se řadíme mezi menší a střední pekařské podniky a náš roční obrat se pohybuje kolem 80 milionů korun. V dnešní době vyrábíme měsíčně zhruba milión dvě stě tisíc balíčků tyčinek v sedmi příchutích. Originální tyčinky se sýrem a solí, Graham, Česnek, Kmín, Mák, Pikant a Dětské tyčinky.
Naši odběratelé jsou dnes v celé České republice. Prvními zákazníky byli samozřejmě spotřebitelé v Moravskoslezském kraji. Postupně jsme se dostávali na jižní Moravu, do středních Čech a dnes dodáváme i do ostatních krajů naší země, včetně toho pro nás nejvzdálenějšího, do západních Čech.
Domnívám se, že hlavním důvodem, proč nás mají spotřebitelé rádi a proč se k nám vracejí, je vybudovaná silná značka s tradicí a příběhem. Dále je to poctivost, mistrovské pekařství a originální receptura z pečlivě vybraných surovin, díky kterým mají tyčinky nezaměnitelnou chuť. Tu pravou havlíkovskou chuť okamžitě rozeznáte. Je natolik jedinečná, že si ji nemůžete splést s žádnými napodobeninami.
Zmínila jste lokální dodavatele, odkud tedy pocházejí suroviny pro vaše tyčinky?
Používáme převážně místní suroviny z Moravskoslezského kraje. Naším hlavním dodavatelem jsou Krnovské škrobárny, které vlastní mlýny. Pšenice, kterou používají k výrobě mouky, pochází z našeho kraje od místních pěstitelů, zejména z Osoblažska, Bruntálska a Albrechticka. V letošním roce získaly ocenění i naše makové tyčinky a k jejich výrobě nám mák dodává pěstitel z nedaleké Opavy.
Co se týká taveného sýru, ten odebíráme od dvou producentů, a to od společnosti Ekomilk z Moravskoslezského kraje a od české společnosti ze Šumavy Tany Nýrsko.
Vyvážíte také do zahraničí, například do Polska, které s vaším krajem přímo sousedí?
Naše výrobky exportujeme momentálně na Slovensko. Polsko je sice pro nás nejbližší zahraniční soused, ale na tamější trh se nám zatím nedaří proniknout. Je to poněkud vyšší cenou našich produktů, která však odpovídá způsobu výroby i použitým kvalitním surovinám. Chceme podporovat naše české a moravské zemědělce a jak jsem již uvedla, vyrábíme z tuzemských surovin vysoké kvality, proto nejsme momentálně schopni na polském trhu konkurovat cenou tamější produkci.*