Značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje v letošním jedenáctém ročníku soutěže získalo devět výrobků. Mezi oceněnými jsou například trhané vepřové maso ze zemědělského podniku ZEPO Bohuslavice, sýr balkánského typu z Karsitu Agro či džem ze švestek a hrušek od Petra Kareše z Ostroměře. O značku Regionální potravina se letos ucházelo 116 produktů od 32 výrobců. Ocenění výrobci o víkendu převzali v Hradci Králové na akci k 20. výročí vzniku Královéhradeckého kraje.
Značka Regionální potravina, která je projektem ministerstva zemědělství, garantuje, že produkt je zpracovaný podle dané receptury, je čerstvý a z lokálních surovin. Často jde o krajové speciality. Značku mohou na čtyři roky dostat pouze malé a střední firmy, které mají nejvýše 250 zaměstnanců. V celé ČR je v současné době oceněno 409 produktů od 313 výrobců. "Těší nás, že zájem ze strany výrobců neustále narůstá. Do soutěže se hlásí nejen stávající držitelé, ale také zcela noví producenti. V devíti kategoriích se umístilo hned šest produktů od nových výrobců," uvedl regionální koordinátor soutěže Lukáš Vacek. Z jednotlivých kategorií měly v Královéhradeckém kraji největší zastoupení alkoholické a nealkoholické nápoje, kde hodnotitelská komise vybírala z 28 vzorků.*