Značku Regionální potravina Plzeňského kraje získá letos dalších devět výrobků. Pro spotřebitele má být zárukou, že je v produktech nejméně 70 procent místních surovin. Do soutěže se přihlásilo 119 výrobků od 28 výrobců, loni to bylo rekordních 130 výrobků od 37 farmářů a potravinářských firem v kraji. Mezi nominovanými jsou také dva výrobci, kteří v letošním, 13. ročníku soutěžili poprvé, řekla koordinátorka v kraji Helena Hnojská ze společnosti Úhlava.
Značku podle Hnojské začínají vnímat také zákazníci. Popularitu soutěže si vysvětluje více než třináctiletou spoluprací Úhlavy s potravináři a farmáři, které se snaží prezentovat. Úhlava se věnuje jejich vzdělávání a rozvoji regionu. Produkty propaguje také kraj.
"Regionální potravina podporuje malovýrobce a rukodělné podniky. Díky ocenění jsme měli mimo jiné možnost prezentovat naše piva na tuzemských i zahraničních veletrzích," uvedl Michael Beneš z Pivovaru Bizon z Čižic u Plzně, který získal ocenění v roce 2020. "Díky vítězství a možnosti používat značku se zviditelnilo mnoho kvalitních menších výrobců, o nichž širší veřejnost nevěděla, nebo je znal jen malý okruh. Záleží jen na producentech, jak značku kvality využijí," řekl odborný garant soutěže Ivo Šašek. Helena Macháčková z firmy Od Macháčků z Rybnice, která zvítězila čtyřikrát, uvedla, že jí ocenění pomohlo s propagací, o jejich sirupech a džemech je víc slyšet.
Ocenění přináší výrobkům zajímavé možnosti propagace a marketingu podporované SZIF.*