Značku Regionální potravina má v Plzeňském kraji dalších devět výrobků

Klobása, borůvkový kefír, zelňáky, mošty, uzený kapr i jablečný dezert s kozím sýrem získají letos značku Regionální potravina Plzeňského kraje, celkem jde o devět výrobků z regionu. Pro spotřebitele jsou zárukou, že je v nich nejméně 70 procent místních nebo českých surovin, pokud lokální nejsou. Do 15. ročníku soutěže se přihlásilo rekordních 169 výrobků od dosud nejvyššího počtu 44 malých a středních zpracovatelů a farmářů z kraje, nově přihlášení tvořili polovinu, další se účastnili i v minulých ročnících. Loni soutěžilo 126 výrobků od 39 producentů.

Uvedla to  krajská koordinátorka Helena Hnojská z obecně prospěšné společnosti Úhlava z Klatov. Vítězové budou dekorováni na krajských dožínkách 8. září v Dýšině na Plzeňsku.
"Nejsilněji zastoupenou kategorii v kraji Masné výrobky tepelně opracované ovládla Královská klobása od výrobce Plzák z Plzně s. r. o.," řekla Hnojská. Poptávka po regionálních produktech podle ní trvale roste. Výrobci se naučili se značkou pracovat a využívat ji v propagaci. Potvrzuje to také Tomáš Popp, organizátor plzeňských farmářských trhů. Trhovci, kteří prodávají i v Praze, uvádějí, že v Plzni mají vyšší tržby.

Kvalita a čerstvost

"Značka přináší potravinářům prestiž mezi kolegy a možnosti nové spolupráce. Zákazníci pak mají jistotu, že produkty označené 'zeleným sluncem' jsou z regionálních surovin, kvalitní a čerstvé," uvedla Hnojská. Kromě prestižního loga národní kvality získají vítězové publicitu v médiích a na sociálních sítích, propagační materiály a možnost účasti na 15 ochutnávkách v kraji.

Obavy z letošní sklizně

"Procházíme těžkým obdobím, kdy už v době květu zastihl naši úrodu mráz, což pro nás znamená minimální podzimní sklizeň. Ocenění je velkým povzbuzením. Věříme, že přečkáme letošní těžké období a budeme se opět těšit z velké úrody v dalších letech," řekla Jana Zikmundová, vedoucí Sadů Nebílovy z Plzeňska. Dvojnásobná držitelka ocenění Jindřiška Jandečková z Rodinné Sýrárny Jarov, která si letos za Jogurt s BIO kávou odnesla cenu krajské agrární komory, uvedla, že se jí díky ocenění otevřely možnosti nové spolupráce.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down