Značku Regionální potravina získá dalších devět výrobků v Libereckém kraji

Značku Regionální potravina získá v Libereckém kraji dalších devět výrobků. Soutěž je projektem Ministerstva zemědělství, koná se ve všech krajích s výjimkou Prahy. Liberecký kraj je čtvrtým, kde už je o nových oceněných ve 14. ročníku rozhodnuto, jasno už je také v Plzeňském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. V Libereckém kraji posuzovala porota 93 výrobků od 33 místních farmářů a potravinářských firem, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Eva Češpiva.

Soutěží se v devíti kategoriích. "Nejsilněji zastoupenou kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje ovládl Táta 12 z Pivovaru Volt," doplnila Češpiva. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení 14. září na Dni regionálních potravin Libereckého kraje. "Jsem nadšený z ohromného zájmu výrobců o soutěž Regionální potravina v Libereckém kraji, co mě však nejvíc potěšilo, je skutečnost, že třetina výrobců se soutěže účastnila úplně poprvé. Je to prokázání síly a dynamiky našeho regionu v oblasti lokální produkce. Rád bych poděkoval a poblahopřál všem zúčastněným výrobcům za jejich odvahu a kvalitní výrobky, které představují opravdové bohatství Libereckého kraje," zhodnotil výsledky koordinátor soutěže v kraji Václav Chábera. Komisí navržené výrobky získají na základě certifikátu potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) označení Regionální potravina, které mohou používat po dobu čtyř let. Nově označení získá tlačenka vyrobená studenty Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, vepřovka od Marka Pirocha, bio zrající sýr Jeroným Ladislava Stehlíka, smetanový zákys z Mléka Jeřmanice nebo žitno-pšeničný kvasový chléb Lukáše Maška. Označení nově ponese také griliáš Radky Mayerové, česnek od Petra Macháčka a ovčí sýr nakládaný v oleji vyrobený Michalem Sabáčkem. V Libereckém kraji nejde o jedinou potravinářskou soutěž, do konce května se mohou farmáři a výrobci hlásit také do soutěže Výrobek Libereckého kraje 2023, která se koná podevatenácté. Zatímco o značku Regionální potravina se mohou ucházet jen malí a střední výrobci do 250 zaměstnanců, soutěž o Výrobek Libereckého kraje omezení nemá, ani označení nemá časové omezení. Slavnostní vyhlášení nejlepších výrobků se uskuteční tradičně na Krajských dožínkách, které budou letos 9. září v Brništi na Českolipsku.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down