Znalci vína se v sobotu v obci Nechory na Hodonínsku utkali v mimořádné vinařské disciplíně, kterou je sekání sektů. Porota hodnotila bezpečnost i originalitu, s jakou jednotliví soutěžící ke speciální disciplíně přistupovali. Soutěžilo osm odborníků, řekl jeden z organizátorů soutěže Vítězslav Ivičič.
Titul dnes získal Lukáš Tetřev z restaurace Castrol z Prahy. "Porotu zaujal mnoha originálními prvky a dobrou choreografií," uvedl Ivičič. Vítěz zátky odsekával tágem, baterkou, kastrolem, prstenem, sekyrkou za zády nebo lahví jiného nápoje. Za celý večer vzalo za své kolem 500 lahví vína. Soutěž se konala podvanácté, není postupová, takže vítězové nemají šanci poměřit svoje schopnosti na větším fóru. Soutěžit mohli i příchozí o kategorii Sekáč roku.
Sabráž, která má letitou tradici, nyní považují odborníci za nejvyšší umění otevření lahve šampaňského či sektu. V soutěžích se hodnotí kvalita seknutí pod správným úhlem, minimální porušení lahve, bezpečnost a hlavně zachování pitelnosti vína. Historické prameny neumí jasně říci, kdy a kde sabráž vznikla. Většina se ovšem shoduje, že se jedná o francouzskou techniku otevírání vína, se kterou přišli husaři, tedy jezdci lehké kavalerie. Jiný zdroj poté sabráž datuje do roku 1812, kdy tímto způsobem otevírali lahve francouzští vojáci napoleonské armády u Smolenska. Další odkazují na ruské kozáky, kteří tímto způsobem otevírali víno v roce 1814, kdy ruská armáda na francouzském území bojovala proti Napoleonovi.*