31.07.2000 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zpracování mléka se trochu zvýšilo

Mlékárny zpracovaly v prvním pololetí 1,248 miliardy litrů mléka, což je v porovnání se stejným obdobím loňska zvýšení o 4,6 milionu litrů. Uvedl to tajemník Českomoravského svazu mlékárenského Milan Křivánek.

Podle Křivánka přitom průměrný obsah tuku v mléce činil čtyři procenta a v porovnání s loňským rokem se tak nezměnil. Obsah bílkovin však klesl z 3,34 na 3,29 procenta.
Velmi výrazný růst produkce zaznamenaly jogurty. Jejich výroba se meziročně zvýšila o 19,7 procenta na 50,1 milionu litrů. Nárůst o 22,4 procenta byl docílen u smetanových krémů,jejich výroba byla v uvedeném období 4050 tun. Produkce vzrostla i u přírodních sýrů, a to o 10,3 procenta na 45,6 tisíce tun. Naopak pokles výroby o 4,7 procenta vykázaly konzumní tvarohy a o 36,5 procenta termizované tvarohové dezerty. Pokles o 3,6 procenta zaznamenala v porovnání se stejným obdobím minulého roku i výroba konzumního mléka, která dosáhla 230 miliónů litrů. Na tomto objemu se podílelo 1,6 miliónu litrů tzv. školního mléka,což představuje 0,7 procenta z celkové výroby. Meziroční pokles výroby másla o 6,6 procenta na 32,6 tisíce tun a sušených mlék o 11,7 procenta na 28,8 tisíce tun potvrzuje při srovnatelné úrovni nákupu mléka v obou sledovaných pololetích, že v letošním roce bylo zpracováno více mléčného tuku a více mléčné plazmy na výrobu konzumních výrobků. I přes tento pozitivní vývoj se však zásoby másla v průběhu pololetí pohybovaly na troj- až čtyřnásobku jejich optimální výše.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down