Zprávu Světové zdravotnické organizace (WHO), podle níž uzeniny způsobují rakovinu, nepovažují ministr zemědělství Marian Jurečka, potravináři a zpracovatelé masa za alarmující, ale spíše za informativní. Podle některých je toto tvrzení sporné. "Všeho obecně s mírou. Každý ví, že uzené maso není tak zdravé, jako když jíme třeba ryby," řekl Jurečka a dodal, že Češi by si z této informace příliš dělat neměli. Větší vliv na zdraví a vývoj rakoviny budou mít podle něj spíše stresové faktory než uzenina.
Pouze jako informativní bere tvrzení WHO prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Podobných dat podle něj již instituce vydávala více, ne vždy se prý ukázala jako pravdivá. Důležité podle něj bude, jak se k problému postaví Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina rozporuje i samotnou metodiku WHO. Červené maso a uzeniny se podle něj více jedí v Americe či v Německu, přesto rakovinou tlustého střeva více trpí Češi. Ve studii podle něj nebyly odfiltrované další vlivy na obyvatelstvo, jako je například životní styl respondentů.*