Ztráty potravinářských podniků kvůli uzavření restaurací jsou 750 milionů týdně

Ztráty potravinářů kvůli zavření restaurací a školních jídelen činí 750 milionů korun týdně. Postižené jsou velké, střední i malé firmy. Jde prakticky o celý tento průmyslový segment - od výrobců nápojů přes mlékaře, zpracovatele masa až po pekaře a lahůdkáře. Uvedla to prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

"Velké problémy mají samozřejmě závody, které jsou technologicky specializovány na výrobu gastro balení. Tam může dojít k propadu až 80 procent odbytu, u ostatních se podle velikosti a zaměření jedná o 30 až 50 procent," řekla Večeřová. Problémy mělo mnoho firem podle ní už před zavřením gastronomických provozů, kdy odběratelé odmítli kvůli budoucímu zavření provozu převzít objednávky. "Navíc je období čtvrtého čtvrtletí v řadě sektorů potravinářského průmyslu odbytově nejvyšší - asi 40 procent ročního objemu - tedy mnohonásobně vyšší než na jaře, kdy již bylo v ČR kvůli pandemii hospodářství významně omezeno," vysvětlila. Podle ní zemědělci a potravináři musí neustále pracovat a zásobovat obchody, nemohou si dovolit provozy uzavřít. "I zde tedy vznikl problém s uzavřením prvního stupně základních škol, kdy řada pracovnic musela zůstat doma na ošetřovném a chybí ve výrobě. A pokud jde o pozice operátorů linek, ty jsou vysoce specializované a nelze je jednoduše nahradit," uzavřela.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down