Během Dnů českého piva bude asi 6000 restaurací čepovat desítky speciálů

Pivovary se připravují na pátý ročník Dnů českého piva, které budou mezi 27. zářím a 1. říjnem. Po celé republice se budou čepovat speciální várky piva, kterých pivovary navařily desítky. Dnes to na tiskové konferenci uvedli zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Loni se do akce zapojilo 6000 restauračních provozů, letos by měl být jejich počet přibližně stejný. Některé pivovary budou své speciály nabízet již dříve, například Staropramen od pátku v tomto týdnu.

Do pivních oslav se zapojí desítky pivovarů a minipivovarů. Podniky se snaží motivovat zákazníky, aby konzumovali pivo v restauracích. Prodeje piva v restauracích dlouhodobě klesají, v současnosti se vypijí z deseti prodaných piv čtyři v restauraci, zbytek doma.

V červenci se podle svazu prodej piva v restauracích snížil, meziročně o devět procent. Předseda svazu František Šámal v této souvislosti zmínil restrikce státu, které podle něj přicházejí moc rychle. Nejdřív šlo o zákaz herních automatů v restauracích, pak přišla kontrolní hlášení a po nich elektronická evidence tržeb. A poslední ránou je podle něj zákaz kouření. Hospody jsou poloprázdné, většinou ti lidé stojí venku, jak kuřáci, tak nekuřáci, poznamenal.

Lidé by měli poznat restauraci, která se do dnů piva zapojí, podle nálepky. Informace mohou zájemci také najít na webu. Akce začíná symbolicky v předvečer svátku svatého Václava, který byl podle svazu patronem sládků a českého piva.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *