Čeští obchodníci mají rezervy v hygieně při prodeji nebalených potravin

Čeští obchodníci mají stále rezervy v dodržování hygieny při prodeji nebalených potravin, na štíru s hygienou jsou ale také zákazníci. Legislativa EU přitom prakticky nespecifikuje hygienické podmínky při prodeji potravin, přesto za přestupky prodejcům hrozí pokuty. Uvedli to zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu a Sdružení českých spotřebitelů.

Hygiena při prodeji i nákupu nebalených potravin v tuzemsku tak stále není na dostatečné úrovni. Opakovaným nedostatkem na straně prodejců je podle sdružení například smíchávání starého pečiva s novějším, což v mnoha případech platí i pro sortiment ovoce a zeleniny. Mnohdy nejsou k dispozici jednorázové rukavice, kleště a další pomůcky na uchopení nebalených, zejména pekařských výrobků.
Během zimního období jsou lidé častěji náchylní k různým virózám, navíc s blížícím se adventním časem množství nakupujících v obchodech strmě vzrůstá. Potravina může být kontaminována různými viry, bakteriemi či plísněmi na své cestě za zákazníkem mnoha způsoby. Jedním z nich je i nesprávné a nehygienické zacházení ze strany zákazníků.
Podle viceprezidenta svazu Pavla Mikošky řada obchodníků již upravila manuály pro práci s pečivem. Díky tomu je například častější dohled nad úseky nebaleného pečiva, přibyly i nápisy nabádající k hygienickému chování zákazníků či odpadkové koše na pečivo spadlé na zem či dostatek ochranných rukavic na pečivo.
Evropské nařízení o hygieně potravin je formulováno podle Svazu obchodu velmi vágně. Legislativa EU prakticky nespecifikuje hygienické podmínky při prodeji potravin, ale pouze při jejich výrobě. Přesto za přestupky ze strany prodejců hrozí pokuty od dozorových orgánů, konkrétně od Státní zemědělské a potravinářské inspekce, dále negativní medializace a ztráta reputace za nekvalitní zboží, dodal Mikoška.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *