Cukrovar na Rychnovsku plánuje letos rekordní nárůst výroby

Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který je jediným na východě Čech a druhým největším v ČR, v letošní kampani plánuje zvýšení výroby cukru zhruba o 12 procent na dosud nejvyšších asi 140 tisíc tun. Objem zpracované řepy by měl přesáhnout jeden milion tun. Cukrovar, který patří firmě Tereos TTD, zahájil řepnou kampaň 12. září a ukončit ji chce v závěru ledna. Řekl to zástupce ředitele cukrovaru Pavel Sychra.

Letošní vegetační podmínky jsou horší než loni, což se odráží v nižší cukernatosti cukrovky. „Podmínky nejsou letos ideální. Září bylo hodně deštivé, řepě chybí slunce,“ uvedl Sychra. Loni byla cukernatost řepy zpracovávané v cukrovaru na úrovni 19 procent, letos meziříčští cukrovarníci zatím očekávají pokles asi na 17,5 procenta. Kvůli dešťům má řepa i více hlinitých příměsí. Na některých podmáčených polích je tak sklizeň cukrovky velmi obtížná a pomalejší.

Cukrovar hodlá v nynější kampani zpracovat cukrovku z více než 12 tisíc hektarů polí zemědělců z Královéhradeckého a Pardubického kraje. V loňské kampani zpracoval cukrovku z plochy 11,7 tisíce hektarů. Průměrná svozová vzdálenost řepy do cukrovaru činí přes 50 kilometrů. Nejvzdálenějším místem svozu je v posledních letech Jevíčko na Malé Hané ve východním cípu Pardubického kraje. Meziříčský cukrovar disponuje denní zpracovatelskou kapacitou až osm tisíc tun.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *