09.01.2018 | 09:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Degustátoři rozhodli, že nejchutněší odrůdou jablek je Angold

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je odrůda Angold. Rozhodla o tom minulý týden degustace jablek v Holouvousích na Jičínsku, kterou pořádal tamní Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský. Odrůda Angold byla úspěšná i v minulých letech. Loni byla pátá a v letech 2010 a 2011 obsadila třetí místa. O pořadí 43 posuzovaných odrůd letos rozhodlo 121 degustátorů, řekl ovocnář František Paprštein z holovouského ústavu. Degustaci ústav pořádal po čtyřicátédeváté.

Odrůdu Angold vyšlechtili výzkumníci z Holovous křížením odrůd Antonovka a Golden Delicious. Do registru odrůd byl Angold zapsán v roce 1995. Plody Angoldu jsou velké až velmi velké. Jsou světle zelené, kryté více než z poloviny hnědočerveným líčkem. Odrůda se vyznačuje odolností vůči strupovitosti, skladovat se dá až do dubna. Vzorky Angoldu degustátory nejvíce zaujaly výbornou šťavnatostí, konzistencí dužniny, celkovou chutí a vůní. Degustátoři vedle toho hodnotili i slupku, kyselost a vzhled. Jablka posuzovali naslepo, jejich název neznali.
Za Angoldem skončili na druhém a třetím místě kříženci HL 2010 a HL 2350, které také vyšlechtili v Holovousích. Odrůdy patří mezi takzvaná novošlechtění a dosud neprošly registrací a nemohly být tedy ani uvedeny na trh. Loňský vítěz, odrůda Meteor, letos skončil na čtvrtém místě. V obchodní síti silně zastoupené odrůdy Golden Delicious, Jonagold, Pinova či Idared se letos nijak neprosadily a skončily ve druhé polovině pořadí.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down