Už podvanácté zve Regionální agrární komora Jihočeského kraje jihočeské výrobce potravin k účasti v soutěži o známku Chutná hezky. Jihočesky. Zájemci z řad zemědělců i potravinářů mohou až do 26. března přihlásit jídlo a nápoje jihočeského původu do jedenácti kategorií. Uvedla to ředitelka komory Hana Šťastná. Výběr elitních jihočeských potravin zajistí nezávislé komisní posuzování produktů prostřednictvím vícekriteriálního bodovacího systému poslední čtvrtek v dubnu.
Největší šanci získat známku mají dobroty zrozené z maximálního podílu jihočeských surovin, výrobky lahodící oku, čichovým i chuťovým buňkám. Také název a obal výrobku vyjadřující regionální příslušnost přinášejí bodové zvýhodnění při poměřování s konkurenčními potravinářskými produkty. Jednou z podmínek přijetí potravin a nápojů do soutěže je jejich aktuální dostupnost v maloobchodě nebo v přímém prodeji.
Vyhlášení výsledků letošní soutěže proběhne v sobotu 9. června při příležitosti konání druhého ročníku gastronomického Fresh festivalu na českobudějovickém výstavišti.
Úspěšní přihlašovatelé získají pro produkty oceněné známkou Chutná hezky. Jihočesky mediální zviditelnění a systematickou marketingovou podporu ze strany agrární komory i partnerů soutěže. Bonusem letošního ročníku je nabídka uplatnění pro nadstandardní potraviny s regionálním „rodokmenem“ v republikové distribuční síti a v internetovém obchodě. V průběhu minulých ročníků prošlo komisním hodnocením 1549 výrobků. Do současnosti byla značka udělena 286 výrobkům.*