Na Brněnsku vyrostla první chmelnice

Na břehu řeky Svitavy v Brně vyrostla chmelnice. Vysadili ji tam zástupci pivovaru Hauskrecht se sdružením Brněnská nábřeží, které propaguje rozvoj okolí řeky. Chmel se bude pěstovat tradičním způsobem popínání na modřínových tyčích, známým především z doby před více než 100 lety. Doroste až do tří metrů, řekla Kristýna Krakešová z pivovaru Hauskrecht. Podle ní jiná chmelnice na Brněnsku není. Chmelnice má zatím 20 sazenic, doplní ji informativní cedule, která využití chmele popíše.

Vysazeny byly sazenice Jersey. Tato nově vyšlechtěná odrůda byla pojmenována po indiánském kmeni z okolí Washingtonu. Má vysoký obsah alfa kyselin a velmi příjemné chmelové aroma s jemnou hořkostí a plnou chutí.

"Těšíme se na sklizeň vlastního chmele, s níž bychom rádi dochmelili naši limitovanou edici Brněnské 12. Tu vaříme z čerstvého chmele, který se musí zpracovat řádově během hodin od sklizně, vždy na přelomu srpna a září," uvedl sládek Petr Hauskrecht.

Chmel je vedle sladu a vody jednou ze tří hlavních surovin pro výrobu piva. V Brně bývaly chmelnice na více místech, například na Švábce. To se ale týká středověku, později se chmel dovážel do pivovarů ze Žatecka. V některých místech ale roste volně, například soběšický pivovar do některých várek tento volně rostoucí chmel přidával.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down