Podle potravinářů rumový éter není škodlivý, unie ho ale plánuje zakázat

Evropská komise podle Potravinářské komory ČR již prakticky rozhodla o zákazu rumového éteru, které se používá při výrobě tuzemáku a dodává tomuto nápoji charakteristickou vůni a chuť. Toto své stanovisko bude konzultovat ještě na konci září se členskými státy, pokud se však nerozhodne jinak, zákaz začne platit v dubnu 2018, uvádějí čeští výrobci. Podle EK éter používaný v aroma ohrožuje lidské zdraví, podle komory však jeho konzumací k ohrožení zdraví nedochází a jde o útok na české potravináře. Na případ upozornily Hospodářské noviny, kterým ministr zemědělství Marian Jurečka řekl, že Česko bude v takovém případě žádat o výjimku.

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) jsou v rumové tresti některé látky, které jsou rakovinotvorné, a znamenají tak znepokojení. Neidentifikoval však míru rizika. „Je samozřejmě v zájmu všech zúčastněných, aby komise pokud možno věc posoudila do doby, než přechodné období uplyne, aby byl čas na nalezení řešení,“ řekl informovaný představitel komise, který si nepřál uvést své jméno. „Protože rumový éter není daný do látek, které jsou automaticky povolené, tak se měl otestovat do dubna 2018, jestli je v pořádku,“ dodal. To potvrzuje i mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Protože se ale přezkum všech částí trestí nestihne, reálně tak dojde k zákazu. „A pokud by ji nějaký výrobce chtěl používat, musí se projít znovu celý tím kolečkem, které trvalo od roku 2012 do teď. To je pak prakticky bezcenné, nebude to na povolení na látku navazovat. Nicméně komise podle naší centrály (evropských výrobců aromatických látek) v Bruselu uvedla, že ten termín 22. dubna platí. Že si je vědoma, že nejde do této doby důkaz předložit, ale že bude jednat se členskými zeměmi, to by mělo být kolem 26. září,“ dodal Hynek Strnad, jednatel společnosti Aroco, která vyrábí vonné a chuťové látky a potravinářská barviva.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *