02.01.2018 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potravinářská firma díky investicím zvyšuje svoji kapacitu

Potravinářská firma Hamé investovala loni do vylepšení výroby necelých 200 milionů korun. Modernizace a automatizace se týkala například závodů v Uherském Hradišti a v Podivíně na Břeclavsku. Díky investicím může firma výrazně zvyšovat efektivitu a kapacitu výroby a být tak ještě více konkurenceschopná, řekl mluvčí Hamé Petr Kopáček.
Společnost podle něj k modernizaci a automatizaci výroby motivují také chybějící zaměstnanci. "Akutní nedostatek pracovních sil na trhu se týká nejen Hamé, ale prakticky všech českých firem. Chybějící pracovníky tak nahrazujeme moderními stroji a zařízeními," uvedl mluvčí.

Postupná modernizace se týká všech výrobních závodů firmy. V České republice jich má celkem osm. Například v závodě v Uherském Hradišti bylo zavedeno automatizované vkládání skla na dvou linkách. V Podivíně loni zahájila činnost nová plně automatizovaná linka na výrobu ovocných a zeleninových výrobků do plastových obalů. Firma modernizuje a automatizuje také své dva zahraniční závody, tedy společnost DOMA ve slovenském Prešově a ruský závod Hamé, jehož důležitost stále stoupá. V Rusku Hamé investovalo do rozšíření výroby a také sortimentu, například o hotové omáčky a takzvaný baby food v podobě dětských přesnídávek a podobně. "Po propadu v roce 2015 se situace na ruském trhu stabilizovala," řekl generální ředitel Hamé Martin Štrupl.  Letos Hamé plánuje na investice znovu uvolnit částku kolem 200 milionů korun. Chystá celkovou modernizaci a zvýšení výrobní kapacity závodu na sterilovanou zeleninu v Bzenci na Hodonínsku. Peníze hodlá Hamé uvolnit i na modernizaci dvou provozů firmy BAPA. V závodě v Letohradu na Orlickoústecku vyrábí sendviče a bagety, v závodě v Olomouci - Hněvotíně vaří hotová jídla a polévky. "Modernizace se u Hamé týká prakticky všech segmentů, od výroby paštik přes zpracování trvanlivé zeleniny až po kečupy a kojeneckou výživu," uvedl Kopáček. Nejde podle něj jen o pořizování nových strojů, robotů a technologií, ale také o organizačně výrobní změny. Dochází například k novému uspořádá výrobních prostor tak, aby bylo zapotřebí méně pracovníků.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down