28.08.2017 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řetězce platí za rohlíky dlouhodobě málo, říká šéf pekařů

Ceny, které dostávají pekaři od obchodních řetězců za rohlíky, jsou podle předsedy Svazu pekařů a cukrářů ČR Jaromíra Dřízala dlouhodobě podhodnocené. Shoduje se tak s Pavlem Filipem ze Svazu průmyslových mlýnů, podle kterého někteří pekaři dodávají do obchodů rohlíky i za 70 haléřů za kus, podle Dřízala za 90 haléřů. Zákazník pak rohlík koupí zhruba za dvě koruny. Kvůli horší sklizni a stoupajícím cenám másla i pracovní síly zdražují pekařům vstupy, budou je muset promítnout do ceny.

Současných rizik v pekárenském oboru je podle Dřízala mnoho. Letošní sklizeň obilovin je podle něj zhruba o 13 procent nižší, navíc má část obilí špatnou kvalitu pro potravinářské účely, bude tedy třeba technologických úprav, které znamenají náklady navíc. Sklizeň by ale na výrobu pečiva měla stačit. "V Polsku, na Slovensku a v Maďarsku je poměrně velká neúroda, hrozí tak, že farmáři budou prodávat do zahraničí za vyšší ceny, a zvedne se cena u nás," řekl Dřízal. Za největší problém označuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků a mezigenerační výměnu, kdy mladí už nechtějí přebírat pekárny po rodičích. Vidí podle něj náročnost oboru. V ČR je podle něj zhruba 700 pekáren, desítky ale právě po mezigenerační obměně zaniknou. Nepříjemností pro pekaře je také vládní rozhodnutí na zvýšení minimální mzdy na 12 200 korun od příštího roku. Firmy pak podle něj nebudou moci adekvátně zvednou platy i zkušeným a kvalifikovaným zaměstnancům.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Dobrý den

    já si myslím že zdražit pečivo je velký nesmysl. Shrnu to v těchto bodech:

    1. Špatná úroda? S tímhle na nás nechoďte . V posledních zhruba 5 letech jsme si zvykli na stoupající tendenci výnosů obilovin a řepky. Rok 2016 byl rekordním na výnosy a úrodu. Ještě když jsme si objednávali obilí letos na krmení od družstva tak nám nabízeli ještě loňské. A pokud tedy je letos nižší úroda než loni tak to neznamená že musíme hned zdražovat obilí.

    2. Proč zdražovat pečivo? Nevidím důvod. Obchodníci mají neskutečné rabaty a marže to už není normální to je lichva!!! Pečivo se bude vždy kupovat tak ať má ten obchodník nižší marži. Proč musí mít 60, 70 a více procent. Tak bude mít nižší. Vždyť ten obchodník nežije jen z rohlíků a chleba prodává kde co.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down