Úroda dýní je letos srovnatelná s minulými roky

Úroda dýní je dobrá, srovnatelná s minulými roky, řekla Jaroslava Pipková ze Statku u Pipků v Nové Vsi u Leštiny na Havlíčkobrodsku. Dýně pěstují skoro na osmi hektarech polí. Mezi desítkami odrůd jsou zastoupeny jak dýně určené na vaření, tak čistě dekorativní druhy.

Lidé se na statku mohou stavovat od soboty, kdy se tam otevře Dýňový svět s dekoracemi z tisíců dýní.

Farmáři pěstují dýně na vysočině, což znamená že mohou začít sklízet až ve druhé polovině září. Ještě teď dýně dozrávají, řekla Pipková. Dýní se urodily desítky tun. Základních odrůd je kolem padesáti, včetně okrasných se počet blíží ke stovce. První dýně farma sklízela od srpna, ale plný sortiment může představit až koncem září.

Farmáři nevědí o nikom jiném v republice, kdo by pěstoval tolik druhů dýní a v takovém množství. Jiní pěstitelé v Česku mají většinou tykev olejnou na semínko. To na Statku u Pipků nedělají, je to spíš pro teplejší oblasti, poznamenala Pipková.

Na statku pěstují malé druhy dýní i velké oranžové či bílé plody na Halloween vážící i kolem deseti kilogramů. Sklízejí je ručně. Pak se dýně ještě musejí umýt. Většinu úrody statek prodá hned na podzim. Lidé si chtějí udělat parádu na podzim, a ne až na zimu, řekla Pipková k prodeji dýní používaných na dekorace. Některé druhy na vaření se dají uskladnit do února a některé vydrží i přes rok.

Obliba dýní v gastronomii podle Pipkové v posledních letech podstatně stoupla; dřív lidé znali nanejvýš dýňovou polévku. Dnes už mají velké zkušenosti s vařením s dýní a třeba si přijedou i pro konkrétní odrůdu, uvedla.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down