V Mnichově začne v sobotu Oktoberfest, pivo tam bude opět dražší

S vyššími cenami piva i dalším zpřísněním bezpečnostních opatření musejí počítat návštěvníci letošního Oktoberfestu, který v Mnichově začne v sobotu. I přesto pořadatelé 184. ročníku tradičního pivního festivalu věří, že jich do areálu Tereziánské louky do 3. října přijde až šest milionů.
Nejlevnější litrový tuplák bude letos stát 10,60 eura (277 Kč), ten nejdražší přijde na 10,95 eura (286 Kč). Loni se za jeden máz platilo mezi 10,40 až 10,70 eura. I když se cena piva v posledních letech pravidelně zvyšuje, očekávají i letos pořadatelé Oktoberfestu jeho spotřebu téměř sedmi milionů litrů.

Velkým tématem je i letos bezpečnost. Zvýšená bezpečnostní opatření na Oktoberfestu, který v roce 1980 zasáhl krvavý útok pravicového radikála, panovala už loni. Letos se i v důsledku prosincového teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně, který si vyžádal 12 životů a desítky zraněných, ještě o něco zvýší. Celý areál festivalu bude oplocen a lidé, které u vstupu čekají kontroly, si do něj nemohou vzít batoh ani velkou tašku. Na bezpečnost bude dohlížet na 600 policistů a téměř čtyři desítky kamer, které mají být na ještě lepší technické úrovni než loni. Přísnější pravidla letos platí i pro zásobovací vozy, které musí areál každý den opustit dříve, než do něj vstoupí první návštěvníci. Nad místem platí zákaz létání, který se týká i bezpilotních strojů.*

Koho přísnější bezpečnostní opatření nebo rostoucí cena piva neodradí, může si chmelový nápoj tradičních mnichovských pivnic Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávat každý všední den od 10:00 do 22:30. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve. Slavnostní zahájení festivalu, při němž bude možné spatřit mnoho žen v pestrobarevných dirndlech i mužů v kožených kalhotách, se uskuteční v sobotu ve 12:00, kdy mnichovský primátor Dieter Reiter narazí první sud v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů. Vedle piva na návštěvníky čekají typické pochutiny v podobě preclíků, klobás či grilovaných kuřat a také atrakce, jako jsou kolotoče a horské dráhy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down