V Přešticích otevřeli městský pivovar a restauraci

Sedmitisícové Přeštice otevřou v pátek na náměstí městský pivovar a restauraci. Výrobu piva obnovily po 112 letech. Oprava městské budovy z roku 1858 stála třináct milionů korun, technologie přišla na 3,5 milionu korun, vybavení restaurace a kuchyně stálo 1,5 milionu korun. Uvedl to starosta Karel Naxera.

V České republice podle něj vzniká každý týden jeden minipivovar. Přeštický s ročním výstavem až 1400 hektolitrů je výjimečný tím, že je městský.

V Plzeňském kraji jde o 37. pivovar, dva z nich jsou velké průmyslové, a to Plzeňský Prazdroj a Chodovar. Název pivovaru U Přeška je odvozen od Přecha, zdrobněle Přeška, zakladatele Přeštic, uvedl Naxera. Všechny smlouvy včetně těch s provozovateli jsou na webu města.

Pivovar nabídne pět druhů vlastních piv, jejichž ochranné známky stejně jako receptury zůstanou městské. Světlý ležák Kilián je pojmenovaný po patronovi města, jehož socha stojí na náměstí. Pšeničný svrchně kvašený ležák Schönborn nese jméno posledního majitele velkostatku a pivovaru. Tmavý speciál Maurus se jmenuje po benediktinském mnichovi z Kladrub, který zahájil výstavbu kostela Nanebevzetí Panny Marie, největšího mimopražského barokního kostela v ČR. Svrchně kvašený speciál IPA, nazvaný Marlene, je ze čtyř druhů amerického chmele. Připomíná květnové dny 1945, kdy ve městě zpívala americkým vojákům herečka Marlene Dietrichová. Názvy vybírala vedoucí Domu historie Přešticka Drahomíra Valentová.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down