Vědci představili dva potravinové doplňky vyrobené z lupiny bílé

Vědci z Univerzity Hradec Králové (UHK) představili dva potravinové doplňky vyrobené hydrolýzou z mouky rostliny lupina bílá, neboli vlčí bob. Univerzita ve spolupráci s Centrem transferu biomedicínských technologií již zahájila jednání o prodeji patentované technologie na výrobu produktů z lupiny firmám, řekli novinářům zástupci UHK a centra.

„Lupina je sice prozatím mezi laickou veřejností málo známým pojmem, avšak její vynikající nutriční vlastnosti spolu s nízkými nároky na pěstování ji přímo předurčují k použití k potravinářském průmyslu i v zemědělství,“ uvedl Miloš Jelínek z Přírodovědecké fakulty UHK.

Vědci pracovali s upravenou verzí lupiny, která je vhodná pro konzumaci, semena planě rostoucí lupiny totiž obsahují jedovaté alkaloidy. Představili postup na výrobu hydrolyzované rozpustné složky, což je hnědý prášek obsahují hydrolyzovanou bílkovinu, rozpustnou vlákninu a zbytky tuku. Druhý produkt, takzvaný nerozpustný podíl, obsahuje denaturovanou bílkovinu, nerozpustnou vlákninu a tuky. Podle odborníků lupina obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin a vláknin, malé množství škrobu a olej. „Novinka je především v tom, že pro tu hydrolýzu jsme použili kyselinu mléčnou a syrovátku, normálně se používá kyselina solná, což vede k tomu, že po neutralizaci tam vznikne sůl a ten výsledný produkt je slaný, ale my tu sůl v takovém množství nepotřebujeme,“ řekl novinářům Jelínek. Podle vědců by potravinové doplňky vyrobené z lupiny mohly používat například mlékárny, které by přidáním do mléka zvýšily obsah bílkovin, doplňky by se mohly stát i součástí jogurtů či další výrobků. „Technologie na výrobu je poměrně snadná, nebude nutné zavádět nová nákladná zařízení a výroba by v případě zájmu mohla začít bez výrazných investic,“ řekl Jelínek.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *