Všechna vína, která nesou označení VOC, tedy vína originální certifikace, vyhovují ve všech parametrech a spotřebitelé se mohou na jejich kvalitu spolehnout. Uvedl to nedávno mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Inspekce analyzovala vzorky VOC ze všech moravských a českých oblastí a nenašla žádné problémové víno.
Vzorky podrobila SZPI v laboratoři analýzám senzorických parametrů, botanického původu lihu, přítomnosti konzervačních látek, kyseliny askorbové a maltózy, obsahu těkavých kyselin a oxidu siřičitého a dalších parametrů. Vzorky vyhověly ve všech hodnocených parametrech a kontrolní akce prokázala vysokou jakost vín pod označením VOC nabízených v tržní síti, potvrdil Kopřiva. Podle SZPI kontrola také ukázala, že potraviny od českých výrobců z českých surovin jsou silnou zárukou kvality a absence nepoctivých praktik.
V Čechách je jediná VOC oblast, a to Mělník, na jižní Moravě jich je osm. Jde o specifickou kategorii vín, protože o právu použít označení VOC pro konkrétní šarži vína rozhodují sami vinaři v rámci sdružení VOC pro danou lokalitu. Tento systém představuje alternativu k převažujícímu systému hodnocení a zatřiďování vín v Česku, které zajišťuje komise SZPI v souladu s požadavky zákona, uvedl Kopřiva. Obvykle se vína zatřiďují do kategorií například jakostní víno, jakostní víno s přívlastkem či jakostní perlivé víno.*