Vinařství v Polešovicích přišlo kvůli mrazům a zářijovým dešťům asi o polovinu úrody

Rodinné Vinařství Vaďura v Polešovicích na Uherskohradišťsku dokončuje sklizeň hroznů. Potrvá ještě asi týden, řekl majitel vinařství Jaroslav Vaďura. Úrodu letos poškodily jarní mrazy, v některých vinicích ji téměř zničily. Kvůli zářijovým dešťům navíc trpí část hroznů plísněmi a hnilobou. Podle Vaďury tak vinařství přišlo zhruba o polovinu obvyklé úrody.

Při dobrých ročnících sklízí vinařství zhruba 100 tun hroznů, letos to bude výrazně méně. „V květnu byly dva dny, kdy mrzlo, a vinná réva nám hodně pomrzla. V září přišly po obrovských horkách deště, bobule se rychle začaly nalívat, praskat a šla na to okamžitě plíseň. Perfektně odkalujeme, ale mám obavy, aby se hnilobné tóny nepřenesly do vína,“ řekl Vaďura. Dobrá je podle něj naopak cukernatost hroznů, která se nejčastěji pohybuje mezi 20 a 22 procenty a má vliv na chuť vína.  Sklizeň začala koncem srpna a skončí už v říjnu. V dřívějších letech se protáhla až do listopadu. U zákazníků však klesá zájem o sladká vína z vyzrálých hroznů. Naopak roste poptávka po suchých vínech, proto v Polešovicích hrozny sbírají o něco dříve, než bývalo zvykem. Špatná úroda se podle Vaďury zřejmě projeví na cenách vína. „Cena půjde nahoru v průměru o 15 až 20 korun na lahvi. Sudové víno nepodraží,“ řekl Vaďura. Kvůli neúrodě muselo vinařství nakoupit hrozny z Maďarska a z Vinohradnické společnosti Polešovice. Vinařství z valné většiny vyrábí bílá vína, kterého je asi 75 procent produkce. Zbytek připadá na vína červená a růžová. Vinařství Vaďura má 12 hektarů vinic.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *