Západní výrobci začínají ustupovat od dvojí kvality potravin dodávaných na Slovensko

Výrobci potravin a drogerie ze západní Evropy začínají měnit složení výrobků, které dodávají na Slovensko. Portálu tablet.tv to řekla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Bratislava v poslední době opakovaně kritizovala dvojí kvalitu zboží, tuto praxi za nepřípustnou v Evropské unii ve včerejším projevu v europarlamentu označil také předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker.

Některé firmy podle ministryně přistoupily k tomu, že nepoužívají stejný obal pro zboží s odlišným složením. Firmy motivovali k tomu, že když jde o stejný obal, obsah by měl mít stejný, anebo když je obsah rozdílný, ať je rozdílný také obal, řekla Matečná.

Slovensko již dříve provedlo analýzu zkoumaných potravin stejné značky, které se prodávají na Slovensku a v západní Evropě. Až u 50 procent potravin našli velké rozdíly. To byly rozdíly v obsahu přírodních surovin a aditiv. Potraviny, co se prodávají směrem na západ od slovenských hranic, jsou podstatně kvalitnější. Mají méně umělých barviv a méně přidaných syntetických aditiv, uvedla slovenská ministryně.

Rozdíly v kvalitě výrobků, které se prodávají ve stejném obalu, prokázala také studie zadaná českým ministerstvem zemědělství. Slovenský premiér Robert Fico po společném jednání české a slovenské vlády začátkem září řekl, že obě země budou iniciovat svolání summitu, na kterém by se v říjnu v Bratislavě debatovalo o dvojí kvalitě potravin, ale i dalšího zboží na evropském trhu. Fico v červenci otevřel téma dvojí kvality potravin při jednáních s předsedou EK Junckerem, který o tomto problému hovořil i ve svém dnešním projevu v Evropském parlamentu.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *