29.03.2022 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pěstitelům na Hané sucho zatím velké škody nezpůsobilo, čekají na déšť

S nadějí vzhlížejí k nadcházejícímu ochlazení zemědělci v Olomouckém kraji, kteří se letos na jaře stejně jako jejich kolegové v celé zemi potýkají se suchem a nočními mrazíky. Pokud v následujících dnech výrazně zaprší a vyprahlá pole nepokryje vrstva sněhu, tak by dosavadní jarní sucho porostům ozimů i jařin nemělo výrazně uškodit.

Počasí posledních týdnů trápí zemědělce v celém Česku. Sešla se totiž kombinace faktorů, z nichž ani jeden neprospívá kondici ozimů a nedává dobrou perspektivu jařinám, které zemědělci začínají sít v teplejších oblastech. Únor a březen jsou srážkově velice slabé, někde už řadu týdnů. Půda je do 40 centimetrů hloubky vyschlá téměř v celé republice. K tomu se přidává dlouhé období s nočními, místy i silnějšími mrazy, a také s větrem, což napomáhá vysušování půdy a oslabuje ozimy.

"Suchem teď trpí hlavně ozimy, jejichž porosty jsou zatím neduživé. Kořínky, které měly být dávno v rozvoji, tak se teprve probouzí. Je to jednak suchem, ale také ranními nízkými teplotami. Doufáme, že ve středu konečně zaprší," řekl předseda Zemědělského družstva Kokory na Přerovsku Vladimír Lichnovský.

Také zemědělskému družstvu v Unčovicích na Olomoucku sucho zatím nezpůsobilo velké škody. "Je samozřejmě sušší jaro než v předešlých letech, ale zatím to není nějaká velká katastrofa. Řepky vypadají dobře a ječmeny už raší," řekla předsedkyně ZD Unčovice Milada Měsícová. Družstvo jařiny zaselo krátce před posledním deštivým počasím.

Jarní sucho nyní příliš netrápí ani pěstitele zeleniny. "Pokud by ale sucho pokračovalo, tak porosty špatně vzejdou a bude problém," řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Pro zelináře bude rozhodující počasí v následujících dvou až třech týdnech.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down