Na Plzeňsku loni vzrostla výroba jatečných prasat, drůbeže i mléka

V Plzeňském kraji se loni meziročně zvýšila výroba jatečných prasat i jatečné drůbeže, ale klesla produkce jatečného skotu. Produkce mléka v regionu roste nepřetržitě od roku 2014. Nejvyšší meziroční růst byl zaznamenán ve snášce vajec, v mezikrajském porovnání byl kraj třetí ve snášce vajec i v počtu odchovaných selat na prasnici. V tiskové zprávě to dnes zveřejnila plzeňská pobočka Českého statistického úřadu.

Výroba mléka činila loni v Plzeňském kraji téměř 355 milionů litrů, což je meziroční zvýšení o 1,1 procenta a čtvrté místo v ČR. Na celkové produkci v zemi se region podílel 11 procenty. První byla Vysočina, poslední Karlovarský kraj. V letech 2008 až 2021 se objem produkce mléka v regionu s výjimkou roku 2013 postupně zvyšoval. Region byl loni s průměrnou roční dojivostí na jednu dojnici 8987 litrů na šestém místě. Meziročně se zvýšila o 0,1 procenta.

Výroba jatečného skotu v kraji dosáhla loni 17 950 tun živé hmotnosti, meziročně o 1,1 procenta méně. Na celorepublikové výrobě se podílel téměř 11 procenty, což bylo čtvrté místo mezi kraji. Nejvyšší procento měla Vysočina (15,8 %) a nejmenší Karlovarský kraj (2 %). V časové řadě 2008 až 2021 byla loňská výroba jatečného skotu v kraji nejnižší, od roku 2018 postupně klesala. V Plzeňském kraji bylo loni odchováno v průměru 93,8 telat na 100 krav, nejvíce za deset let, a kraj tak byl šestý nejhorší.

Výroba jatečných prasat dosáhla loni téměř 22 200 tun živé hmotnosti a meziročně vzrostla o 0,5 procenta. Region se na celkové výrobě v ČR podílel 7,5 procenta a byl pátý. Za posledních deset let byla nejvyšší výroba jatečných prasat v roce 2011 a nejnižší v roce 2017. Nejvíce prasat vyprodukovali Středočeši včetně Prahy, nejméně v Libereckém kraji. Jedna prasnice odchovala loni v Plzeňském v kraji 30 selat.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down